torstai 21. marraskuuta 2013

Viileni

Alku viikosta sen jo tunsin luissani. TVn sääennuste sen vahvisti. Vilkaisu aamulla ikkunasta puolestaan sen todisti. Talvi tekee tuloaan Vihreälle Saarelle. Yön pimeinä tunteina mittari käy välillä nollan alapuolella.  Yhtenä aamulla olivat  autonikkunat ensimmäistä kertaa jäässä. Maan tavoille oppineena, kaadoin astiaan lämmintä vettä ja heitin sitä tuulilasiin. Simsalabim jää suli hetkessä, ja näkyvyys oli taas taattu. Näin täällä toimitaan aamuisin.
Tänä aamulla patistin Junioria pistämään verkkarit liikuntakassiin. Hyvä, että patistin, sillä liikuntatunti pidettiin ulkona. Luokkakaveri kertoi autossa, että hänellä on vain t-paita ja shortsit kassissa. Täällähän urheillaan läpi vuoden shortseissa, oli sitten kylmä tai ei. Jakapalloharjoituksissa voi käyttää verkkareita, mutta peleissä ei. Onneksi on edes ne pitkät sukat, jotka vähän lämmittävät.
Olen sitä mieltä, että irlantilaisten  syntyvät varustettuina sietämään kylmää ja kosteaa. Me täällä asuvat suomalaiset värisemme ja valitamme, emmekä näytä millään tottuvan Irlannin talviin. Me pukeudumme ja puemme lapsemme paljon lämpimämmin kuin paikalliset. Paasaamme puolisoillemme huonosti eristetyistä taloista ja mainostamme kolminkertaisia ikkunoita. Vihjaamme, että käsineet kannattaisi ehkä ottaa mukaan, eikä pipokaan olisi pahitteeksi. Turhaan. Näitä oppeja noudatetaan vain ja ainoastaan Suomen lomilla. Kun mittari näytää – 20 c  ja lunta on metritolkulla, älyää irlantilainenkin, miksi käsineitä käytetään ja pipo vedetään silmille.
Kiitos pohjoisesta tulleen vaimon/äidin meidän miehet tietävät mitkä välihousut ovat ja kuinka mukavasti sormikkaat lämmittävät kylmiä sormia.  Jos minulla olisi tyttö, olisin kertonut ilosanomaa housujen alla laitettavista sukkahousuista.
Eteisen kori on jo täytetty pipoilla, käsineillä ja kaulahuiveilla. Jokainen ulos lähtevä saakin sitten itse valita väriseekö kylmästä vai noudattaako äidin/vaimon ohjeita. Tässä asiassa äiti todellakin tietää parhaiten!
Ps. Törmäsin uuteen blogiin nimeltään "Suomalaisvinkkeliä Irlantiin". Käykääpä vierailulla.11 kommenttia:

 1. Aina tämä sama, joka talvi! Töissä olen ainoa, joka purnaa jäätävästä naistenvessasta (ikkuna auki aina) jossa takamus jäätyy kiinni istuimeen, ja hanasta tulee vain kylmää vettä käsien pesuun! Saan vain huvittuneita katseita. En ikinä, ikinä totu tähän maahan ja sen kylmyyteen - sisätiloissa!
  Juuri tänä aamuna katselin ihmetellen koulutyttöjä, jotka kulkivat kouluun puolihameissaan ja nilkkasukissaan, koulutakkia he kantoivat edessään, lämmittämässä paljaita jalkojaan! Jalat olivat kiljuvanpunaiset kylmästä.

  Kerroin Suomessa tuosta tuulilasinsulatuksesta, ja se kuulemma kiertää nyt kahvihuonekaskuna - eihän niin voi tehdä! Niinpä vaan täälläkin joka talvi selvitään. "Put the kettle on for your windscreen!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tähän totu, ei. Se kylmyys menee luihin ja ytimiin. Mikähän siinä on, että pubeissa on aina kuuma talvella. Siis takassa tuli ja patterit hehkuu. Annas olla kun menet vessaan, niin jo tippuu lämpötila. Ikkunat aina auki, patterit kiinni, jos niitä edes on ja just takamus tosiaan jäätyy kiinni istuimeen.

   Heitän joskus tuulilasin päälle peiton yöksi. Huomasin, että jotkut naapurit ovat alkaneet matkimaan minua.

   Poista
 2. Meillä on nämä lohko- ja sisätilalämmittimet autoihin Suomessa. Melkein kaikilla varmaankin. Vielä en oo siirtynyt toppatakkiin, mutta varmaan ihan pian. Mä olen todella kylmänarka. Olen alkanut sisälläkin pitämään lämmintä paksua huivia kaulassa, vaikka se on aikaisempina vuosina ajatuksenakin hieman ahdistanut.

  On teillä siellä hurjaa porukkaa, ihan vilutti lukea....:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auton lämmityslaitteita en ole koskaan kuullut täällä kenenkään käyttävän. Autot kyllä lähtee aina käyntiin, niin kylmä ei koskaan tule.
   Joo, täällä ei ihmiset osaa pukeutua ollenkaan kylmällä ilmalla.

   Poista
 3. Hei, olen uusi lukija ja postauksesi sai minut hykertämään (viluissani), koska Normandiassa touhu on aivan samaa. Vain minä valitan kylmästä ja paasaan lämmityksestä ja eristyksestä ja niistä villasukista. ;)) No kiva tietää, että muuallakin maailmassa väristään ja vedetään kaulahuivia tiukemmalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa värisemään! Paasataan vaan, vaikka kukaan ei meitä kuuntelekkaan. Vielä ne joku päivä tajuavat, että ME olimme oikeassa. Sulla on avian ihana blogi!

   Poista
 4. Aapua, eiks se vesi jäädy siihen tuulilasiin? Enpä ole ennen tänne blogiin kommentoinutkaan, lukenut olen jo jonkin aikaa (ja sehän tarkoittaa että tykkään :)). Piti vaan kommentoimani että Suomessa jalkapallojunnut käyttää 'kalsareita' shortsien tai sitten hiekkahousujen alla. Kuplahallejakin toki on, mutta meillä 14v ja 6v kerran-pari viikossa treenaa ulkona. Pakkasrajana taitaa olla joku -13.

  Kauheata on kyllä kun muualla maailmassa ei osata pukeutua järkevästi, kuravaatteitakaan tai haalareita ei ole missään! Ollaan me vaan niin parhaita, vaikkei ehkä kaikkein tyylikkäimpiä!

  - LeenaK

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi lukija! Tervetuloa seuraamaan. Täällä lämpötila ei koskaan mene kovin paljon miinuksen puolelle. Jos se vesi on sellaista haaleaa, niin se sulattaa ikkunan tosi nopeasti. Liian kuumaa ei kannata kaataa!!!

   Pojat käyttävät joskus harjoituksissa noita urhelukalsareita. Niitä on täällä pitkiä ja sitten sellaisia puolipitkiä. Otteluissa niitä ei saa käyttää.
   Siis pelaataako jalkapalloa talvella ulkona? Milkälaisella kentällä?
   Suomalaiset tosiaan pukeutuvat järkevästi. Ja välillä järkevä on tylsää, mutta so what, pääasia että tarkenee.

   Poista
 5. Niin siis, mutta ei mitään tavallisia black horseja vaan jotain urheilukerrastoja, pienimmälle ostin merinovillakerraston joka on ihan huippu ollut ainakin tämän syksyn ajan. - edellinen vielä

  VastaaPoista
 6. Irlannissa naiset etenkin on aina viluissaan, aina on kylma. Nytkin kun on viileaa, niin ulos ei menna sitten millaan, takan aaressa istutaan sisatiloissa teekupin kanssa, kun on niin kylmaa. Jalkapallomatseja katsomaan tullaan hyisessa ilmassa tiukoissa farkuissa ja ohutpohjaisissa nahkasaappaissa, jotka sitten maralla kentalla kastuvat-juostaan autoon lammittelemaan. 'Ah, voi kun olet pukeutunut lampimasti!' huokaillaan kun seison tyytyvaisena kentan laidalla kunnon vettahylkivissa housuissa/pitkassa takissa/lenkkareissa ja pipo+huppu paassa, sormikkaat kasissa. Koiralenkille pukeudun samoin, eika kukaan ymmarra miten viitsin koiria lenkittaa 'kun on niin kylma!' Koirillakin on sadevaatteet, Suomesta ostetut hyvalaatuiset..siksi.
  Ja pojat taalla hyva jos hupparin osaavat paalleen talvella laittaa, valihousuista ei tietoakaan. Onneksi omamme osaavat.
  Kylla taaltakin hyvaa ulkoiluvaatettavaatetta loytaa, kun osaa vaan etsia. Ulkoilukaupoista lahinna kyllakin.

  Mutta ihmetyttaa nama irlantilaiset valilla..
  Mari

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo näitä heinoja rouvia välillä jalkapallokentällä katselen. Kylmä on,mutta ei pipoja eikä käsineitä. Laittaisivat edes lenkkarit jalkaan,mutta ei...
   Nuoriso tosiaan käytää samaa hupparia kesät talvet. En ymmärrä miten ne tarkeneevat. Välihousuja tuskin kukaan täällä käyttää. En ymmärrä minäkään.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!