tiistai 15. lokakuuta 2013

Monimutkaista

Yksi asia jota Lontoosta kaipaan on se, että sieltä oli helppo matkustaa Suomeen. Helsinkiin meni ja menee monta konetta päivässä, joten oli vara mistä valita. Helsingistä sitten junalla jyskytettiin Seinäjoelle tai lennettiin Kokkolaan. Tukholman kautta pääsi suoraan Vaasaan, ja sitäkin reittiä käytin monta kertaa. Viimeinen pyräys asemalta mummulaan tuntui (ja tuntuu) aina kaikista pisimmältä. Ei enää millään jaksaisi istua autossa tai taksissa...

Täältä Irlannista matkustaminen on paljon monimutkaisempaa. Dublinista Helsinkiin on suorat lennot vain keväästä syksyyn. Siis Dublinista. Aikataulut ovat monena vuonna olleet sellaiset, että Dublinissa on oltava edellinen yö, ellei sitten halua ajaa keskellä yötä Corkista Dubliniin. Corkista pääsee kätevimmin Amsterdamin kautta Helsinkiin. MUTTA näillä lennoilla onkin sitten enemmän hintaa. 

Olen suorastaan kateellinen niille, jotka a. ovat kotoisin pääkaupunkiseudulta ja b. pääsevät suorilla lennoilla kotikaupungistaan Suomen kotiin. Ei mitään lentokenttähotelleja, junia, busseja, takseja ja kyytien järjestelyjä. Siitä vaan kotoa kentälle ja toisessa päässä kentältä kotiin. Vaikka lento olisi pitempikin ei se haittaa, koska lentokentältä ei tarvitse enää "sataa" kulkuneuvoa määränpäähän. 

Tässä seuraavina viikkoina minulla olisi kolme hyvää syytä olla viikonloppu kotikunnailla.  Ensi viikonloppuna olisi  hautajaiset, sitten luokkakokous ja marraskuussa syntymäpäivät. Turha haave, sillä matka on niin tajuttoman monimutkainen ja aikaa vievä. Ihan turha edes kuvitella pyrähtävänsä viikonlopuksi luokkakokoukseen. Jos minä asuisin Lontoossa, ja se luokkakokous olisi Helsingissä, olisi tilanne täysin toinen. 

Minulta kysytään usein Suomessa lomaillessani, että kuinka kauan se lento Irlannista kestää. No, se pelkkä lento kestää n. 3h. Sitten kommentti on usein, että vain 3h, miksi et käy useammin? Ala siinä sitten luennoimaan matkatavaroista, koneen vaihdoista, busseista, hotelleista, junista, takseista, yöpaikoista ja kyydeistä... Se lentohan on se helpoin osa matkaa!

Jouluksi on lennot Suomeen varattu. Tällä kertaa yritettään tehdä matka mahdollisimman helpoksi. No, helppoa siitä ei saa tekemälläkään, mutta yritetään. Lennetään siis Corkista Amsterdamin kautta Helsinkiin. Sieltä junalla samana päivänä Seinäjoelle tai peräti Lapualla, ja sitten vielä se viimeinen pyräys. Ja taas mietin, että kuinka helppoa olisi, jos voisi vain kirjaimellisesti lennähtää perille, ja se matkustaminen kestäisi vain sen kolme tuntia ja ristat. Tämän reitin "iloja" on yleensä sellainen pieni ongelma, että laukut Amsterdamista tulevat perässä, ihan omia aikojaan....

34 kommenttia:

 1. Jännä että suoria lentoja on vain keväästä syksyyn. Voin kuvitella että stressaa. Harmi, en minäkään usein lähtisi. Hyvä että lähdet silti jouluksi!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dublin-Helsinki ei taida olla niitä suosituimpia reittejä. Ryanair lensi joskus Dublinista Tampereelle, mutta sekin reitti lopetetiin. Sääli!

   Poista
 2. Aika omituista, että on niin huonot yhteydet jopa Dublinista. Mä olen joskus katsellut lentoja Irlantiin, mutta jostain syystä ne paluulennot sieltä lähtee tosiaan niin aikaisin aamulla, että pitäis mennä lentokenttähotelliin yöksi ja se nostaa lennon hintaa. Kiva, että pääset jouluksi Suomeen. Mä olen muuten yrittänyt saada luokkakavereita tulemaan tänne luokkakokoukseen, mutta jotenkin ne suomalaiset ei ole niin innostuneita sellaisesta ja jotkut ei edes uskalla soittaa ulkomaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dublinista pääsee SASilla Suomeen ympäri vuoden,mutta jossain pitää aina vaihtaa.Kurjaa! Katsele sinä nyt vaan niitä lentoja, että pääset vihdoinkin tänne. Laitan sinulle sitten irlantilaista aamiaista, että ei pääse nälkä yllättämään!

   Poista
 3. Eipä ihme, jos ei matkustaminen huvita - ja ne molempien päiden viimeiset etapit ovat kyllä ne kaikkein tuskaisimmat. Mutta silti - tervetuloa jouluksi Suomeen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se lentäminen tosiaankin on se helpoin osa matkaa. Lontoosta oli niiiiin paljon helpompaa.

   Poista
 4. Mullakin on aina paljon maallista matkaa ja se lento on tosiaan se helpoin osuus. Ihanaa silti, ettà pààset suomeen jouluksi, ah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta on tilattu Pohjanmaalle, että pääsevät pojat taas laskettelemaan.

   Poista
 5. Aivan, minultakin aina kysytään tuota lennon kestoa, kyllä se on pienin murhe matkassa. Onneksi tuota maallista matkaa ei nykyään ole paljoa, mutta lentojen plus kentän ja koneen vaidossa ja turvatarkastuksissa saa aikaa kulumaan kaikkinensa 12- 18 tuntia, ovelta ovelle, silloin kun lennot siis sopivat samalle päivälle, aina ei niinkään ole ollut.
  Sinulla on hurja junamatka vielä päälle, huh, onneksi kortteeraan pääkaupunkiseudulla, en kyllä tuota enää päälle jaksaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkaan menee uskomattoman paljon aikaa, vaikka emme missään toisella puolella maapalloa asukkaan.

   Poista
 6. Melkein voisin yhtyä tuohon pääkaupunkikateuteen, mutta jos sieltä olis kotoisin, niin sitten ei tulis ehkä käytyä muualla Suomessa. Nyt on vähän kuin "pakko" mennä Ouluun ja sitten kaikkea erityismukavaa voi tehdä Helsingissä :)

  Vertailuun löytyy aina parempia ja huonompia asioita ja itsestä tuntuu tällä hetkellä, että jos ois edes Euroopan rajojen sisällä, niin hyvä. Mieli voi muuttua... Minäkään en asu pääkaupungissa, josta kaikki lennot lähtevät ja jonne ei käytännössä mene mitään julkisia liikennevälineitä täältä La Platasta tai Capitalistakaan. Joku inarilainen ulkosuomalainen Uudesta-Seelannista voisi nyt tulla viemään koko potin, mitä tulee matka-ajan pituuteen ja työläyteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koti on aina koti, olipa se missä tahansa, mutta kovasti helpottaisi,jos sinne olisi vaivattomampi matka. Oikeassa olet, että Uudesta-Seelannista Inariin on vielä paljon pitempi ja mukaisempi matka. Ja tietysti kalliimpi.

   Poista
 7. Kurjaa tuommoinen vensklaaminen! Dubliniasa asuva ystävämme lentää Suomeen käsittääksein balttian kautta talvisin kun jouluksi tulee Suomeen. Suorien lentojen puutetta talvisin on hänkin kironnut. Matka täällä kotiin on pitkä vaikka siellä kentälle lyhyt matka onkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hankalaa on ei sille voi mitään. Olen itsekkin joskus katsonut täältä Corkista lentoja Puolaan tai Liettuaan ja sieltä sitten Suomeen. Kesällä yleensä mennään joko Dublinista suoraan tai sitten Corksita Lontoon kautta Tamperelle.

   Poista
 8. Aivan voin samaistua tähän! Kuinka monet kerrat sitä onkaan istuttu bussissa tai junassa Tampereelta Vaasaan...ja pienten lasten kanssa matka tuntuu ainakin kaksi kertaa pidemmältä. Me lennettiin usein Dublin-Lontoo-Tampere, ja Lontoon kentällä piti olla yötä, ei tule ikävä! Joskus mentiin myös Dublin-Tukholma ja sitten laivalla yli ja sitten vielä 6 tuntia bussilla...sen matkan jälkeen tuntui kuin olisi tullut toiselta puolelta maapalloa.
  Nyt ei onneksi ole enää tätä ongelmaa, vaan aivan muunlaiset ongelmat Suomeen matkustamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttua on tuo Standsteadissä yöpyminen. Tampereen lento lähti aina niin kovin aikaisin, että eipä siinä paljon saanut edes hotellihuoneessa nukuttua. Harmitti ja kovasti kun Ryanair lopetti lennot Dublinista Tampereelle. Olivat niin halpoja. Nyt teillä on tosiaan vähän erillainen matka ja pitkät lennot.

   Poista
 9. Hankalaa! Me asumme onneksi taalla vajaan puolen tunnin ajomatkan paassa kentalta. Suomen paassa vuokraamme auton ja parissa kolmessa tunnissa olemme kotomaisemissa. Ja nyt kun Finnairilla on suorat lennot, sehan on ihan lasten leikkia. Paitsi etta nyt syksylla lentojen ajat ovat muuttumassa huonompaan suuntaan. Myos esim Istanbulin kautta on aika sujuvay yhteydet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suorat lennot ovat kyllä must! Olen jo varautunut siihen, että laukut jäävät taas Amsterdamiin. Sieltä ne sitten tulevat seuraavalla koneella.... Meiltä ei ole muuten Corkin lentokentälle kuin 15 min ajomatka!

   Poista
 10. Hienoa, että pääset Suomeen jouluksi! Minusta lentämisessä on kurjaa juuri kaikki se, mikä ei ole varsinaista koneessa istumista eli ajoissa kentälle, odotusta, tarkastusta, odotusta jne. Täällä Suomessahan on myös huononnettu - ja nostettu hintoja - maan sisäisiä lentoyhteyksiä; tuntuu että tärkeimpiä ovat ulkomaalaiset matkustajat, jotka matkaavat Hesasta Aasiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaan lennot tosiaan ovat kovin kalliita. Aasian lennot taitavat olla se Finnairin tuottavin "osasto", joten... Turvatarkastukset sun muut jonot käyvät hermoille. Siinä vaiheessa kun pitää ottaa kengät pois ja vyö housuista, tulee aina mieleen, että kyllä tämä voikin olla niin kovin vaikeaa...

   Poista
 11. Onpas aikaavievää. Kun itse asuu Etelä-Suomessa ei aina tule ajatelleeksikaan miten monimutkaista voi vielä loppumatka olla. Mutta kiva että pääsette jouluksi mummolaan. Mitä mieltä irlantilainen aviomies on Pohjanmaan lakeuksista ? Itse pidän niistä. Tykkään kun näkee kauas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies viihtyisi varmasti paljon paremmin, jos olisi innostunut luonosta ja ulkoilusta. Aika kuluu tvtä katsoen. Jouluna on kovin hiljaista muutenkin, kun kaikki on kiinni. No, ei aikakaan tarvitse herätä aikaisin ja lähteä töihin....

   Poista
 12. Anuhan tuolla jo kertoi että nyt on Finnairin suorat lennot,kesäkuusta lähtien ja pitkittivät ne talveksikin:) Sitä ennen piti aina vaihtaa lennot jossakin,joten toivon,että nuo Finnairin lennot jatkuvat.On vähän yli 4 tuntia täältä se lento..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että suorat lennot tulivat jäädäkseen! Neljä tunita on ihan sopiva lentoaika. Teillä vaan taitaa olla nämä turvallisuustarkastukset aika perusteelliset ja aikaa vievät.

   Poista
 13. Kiva, että pääsette Suomeen jouluksi, me taidetaan jäädä tänne... Marseillestakaan ei ole suoria lentoja, mutta onneksi Suomen päässä ei ole matkustamista. Harmi juttu, että joudutte matkustamaan noin hankalasti. Lentoyhtiöiden kannalta tosiasia on vain se, että talvella kysyntää ei suorille lennoille aina riitä. Niin on tosi monessa kohteessa ja esim. jopa Marseillen suorat lennot kesäisin peruttiin viime kesänä. Hitsi, että harmitti! Tuo Baltian reitti kuullosti myös aika hyvältä, oletko tsekannut sitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, että kahden pienen maan välillä ei riitä tarpeeksi matkustajia. Noita balttian lentoja katsoin toissa kesänä,mutta eivät oikein osuneet ajat kohdalleen. Lentäisin mieluiten aina täältä Corkista. Dublnista tietysti on paljon enemmän vaihtoehtoja. Toivottavasti saatte kesäksi taas suorat lennot!

   Poista
 14. Hienoa että pääsette jouluksi Suomeen! Minä olen viimeksi viettänyt joulua Suomessa...hetkinen, yli 35 vuotta sitten. Eli en koskaan sitten sieltä lähdön. Ehkä käyn uudenvuoden paikkeilla, pulmana on juuri tuo suoran lennon puuttuminen. Aikaa menee kolminkerroin kun joutuu laskeutumaan, vaihtamaan ja taas nousemaan jossain päin Eurooppaa. Viime reissun Ryanair-lento taisi olla viimeinen, niin tylysti minua kohdeltiin, eikä lento loppujen lopuksi ollut paljon muita halvempi. Jouduin itse myös ottamaan laukut vaihtaessa Lontoossa vastaan ja roudaamaan seuraavaan koneeseen - muut lentoyhtiöt hoitavat tämänkin ilmaiseksi. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän inhoan lentämistä, lentokentillä odottelua, jonottamista, ahtautta, melua. Paljon mieluummin käyttäisin laivoja ja junia, jos matka ei olisi niin pitkä! Koukuttava lukeminen tai jännä elokuva i-pädillä nopeuttaa matkantekoa. Miksiköhän suorat lennot edes kerran viikossa eivät kannata talvella Dublinista? Muistan että koneet olivat aina täynnä (suomalaisia, ei irlantilaisia!) kun Ryanair vielä lensi Tampereelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Junalla matkustaminen on vaivatonta, eikä niitä turvatarkastuksia ja pitkiä jonotuksia. Ajattele, jos pääsisi täältä junalla Suomeen! Minä tykkään Ryanairin hinnoista. Eivät vaihda laukkuja koneesta toiseen, joten eivät joudu etsimään kadonneita matkatavaroita ja maksamaan maltaita, kun niitä lähetetään ties minne perässä... Voi, kun alkaisivat taas lentämäänä Dublinista Tamperelle.
   Oletko tosiaan ollut pois Suomesta jo 35 vuotta? No, perässä tulen 24 vuodella!

   Poista
 15. Ihanaa, että pääsette jouluksi Suomeen - toivottaavasti tuo pitkä matka vaihtoineen sujuu ongelmitta. Tottahan se on, että mitä enemmän on vaihtoja niin sitä isompi mahku, että joku menee jossain vinoon ... Täältä suorat lennot Helsinkiin on usein kalliimpia, kuin jos lentää esim. Pariisin tai Amsterdamin kautta, joten harvemmin lennetään suoraan. Mutta meillä on silti vaihtoehtoja, kun voi valita joko Geneven tai Zürichin lähtökentäksi; molempiin pääsemme alle 2H:ssa suoralla junalla. Ja tosiaan perillä ei tartte sitten enää matkata, kun usein pysytään pääkaupunkiseudulla - paitsi jokatoinen joulu Oulussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Amsterdamissa on vaihtoaikaa vajaa tunti, joten juoksuksi menee ja matkatavarat jäävät yleensä välille. Pitää pistää hammasharja käsimatkatavaroihin! Onkos tänä jouluna taas Oulun vuoro?

   Poista
 16. Mukavaa, että pääset perheesi kanssa Suomeen jouluksi. Matka vie aikaa, mutta on varmaankin sen arvoinen. Asun itse Helsingissä, mistä pääsee helposti lentokentälle, rautatieasemalle ja satamiin. Tänä syksynä asumme tilapäisesti pienen matkan päästä Helsingistä ja olen todennut, että lyhyetkin matkat ja asioinnit vaativat suunnittelua ja vievät aikaa. Mukavaa sunnuntaita! Terveisin Lukija A-a

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta olemme Suomeen tilanneet jouluksi. Jos asuisimme Dublinissa olisi lennoissakin enemmän valinnan varaa... Lennot eivät kuitenkaan riitä syyksi muuttamiseen. Viihdyn täällä paremmin, enkä kaipaa suurempaan kaupunkiin. Helsingin julkinenliikenne on kyllä huippu luokkaa! Bussit kulkevat ajallaan, eikä autoa tarvitse.

   Poista
 17. Matkusta Löpenhaminan tai Tukholman kautta.

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!