lauantai 28. syyskuuta 2013

Päivän puheenaihe- hurling

Koko Corkin lääni on tänään vähän sekaisin. Tai ei oikeastaan vain vähän, vaan täysin sekaisin. Irlannin hurlingliigan loppuottelu pelattiin 8. syyskuuta. Vastakkain, Dublinin Croke Parkissa pelatussa ottelussa, olivat Cork ja Clare.  Puoli Corkia matkusti tietysti peliin, ja pubit täyttyivät täällä kotikunnilla heistä, jotka eivät lippuja onnistuneet saamaan.  Tunnelma katossa, mutta peli kovin tasaväkistä. Tai näin minulle kerrottiin, minähän en Irlannin kansallispelistä, hurlingista ymmärrä yhtään mitään.  Ja niin siitä kuulkaa kävi, että loppuottelu päättyi tasapeliin. Lähes kolme viikkoa on pelaajia ja faneja piinattu, ja tänään on sitten se kauan odotettu uusintaottelu.  Ja taas on puoli Corkia suunnistanut Dubliniin, ja ne loput pubiin.Meidän pojat eivät ole koskaan hurlingiin hurahtaneet. Se taas johtuu siitä, että sitä ei protestantti-kouluissa pahemmin pelata. Tähän ”sääntöön” löytyy selitys taas Irlannin historiasta ja yllätys, yllätys täällä määränneistä briteistä.
Hurlingin pelaaminen kiellettiin 1918. Sitä pelasivat tietysti vain ja ainoastaan katolilaiset. Samalla kun kiellettiin pelaaminen, kiellettiin myös pelaajien kokoontumiset. Britit tiesivät, että siinä pelaamisen ohessa saatettiin "ehkä" puhua heistä pahaa ja suunnitella vastarintaa... Sekään ei briteiltä jäänyt huomaamatta, että kovimmat vastustajat olivat ne hyväkuntoiset hurlingpelaajat. Ei siis riittänyt, että iirin kielen puhuminen kiellettiin, enää ei saanut pelata edes kansallispeliä.  Ajatelkaa nyt jos suomalaisilta otettaisiin pois pesäpallo ja ainut sallittu kieli olisi ruotsi tai venäjä. Parempi olla ajattelematta!
Sanotaan, että hurling on maailman vanhin ja samalla nopeatempoisin joukkuepeli. Sitä eivät pystyneet nujertamaan britit, eikä edes Irlannin nälänhätä. Hurling voi edelleen hyvin, ja on erittäin suosittua  täällä Vihreällä Saarella.  
Pistän tässä teille lyhyen videonpätkän siitä tasapeliin päättyneestä ottelusta. Pääsette itse näkemään, kuinka vauhdikkaasta ja taitoja vaativasta pelistä on kyse.

http://www.irishconnectionsmagazine.com/archives/v2i3/hurling.htm
http://irisharchaeology.ie/2011/09/hurling-its-ancient-history/

6 kommenttia:

 1. Näyttää ihan suomalaiselta jääpallopeliltä, joka on sovellettu nurmikolla pelattavaksi. Pelaajat näyttävät juoksevan yhtä lujaa kuin jääpallon pelaajat luistelevat!
  Jännitämme täällä siis voittaako Cork vai Clake? Ovatko ne muuten kaupunkeja vai saman kaupungin seuroja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vauhti on kova. Luin jostain, että on vauhdikkaampaa kuin jääkiekko.
   Nämä ottelut käytiin läänien välillä, eli Cork ja Clare ovat tämän maan läänejä. Cork on lisäksi myös ihan oman kaupunkinsa, siis Corkin läänissä!!!

   Poista
 2. Hauskoja nämä perinteiset pelit. Mutta ikävää, että Cork hävisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin eilen illalla tuolla kylällä ja kovin oli vaisut tunnelmat. Tästä ei Cork toivu ihan heti.

   Poista
 3. Mä kuvailen Hurlingia 'pesäpallopeliksi, jossa kaikilla on mailat' :D
  Uskomaton peli! Kerran olin katsomassa, ja pelkäsin kokoajan että pallo tulee päähän katsomossa! Pitäisi olla katsojilla (edes) kypärät! :D

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!