perjantai 8. maaliskuuta 2013

Tärkeää asiaa näin naistenpäivänä


Tiedän, että blogillani on ainakin kaksi miespuolista lukijaa: rakas enoni ja Sakke, joka isoisä oli aikoinaan minun isäni opettaja. Nyt mennään ajassa taaksepäin vuosikymmen, jos toinenkin. Ajatelkaa, tälläinen asia tuli yllättäen esille! 

Nyt kuitenkin asiaan, ja ihan ensiksi lähetänkin enoni, Saken ja muut miehet keittämään iltakahvit, sillä tämä postaus on näin naistenpäivän "kunniaksi" suunnattu vain naisille! Tulkaa te mieheet takaisin sitten seuraavaa postausta lukemaan. 

Ei taida ketään lukijaa yllättää postauksen aihe. Aion nimittäin pyytää käskeä teitä tekemään jotain. Ensinnäkin lukekaa tämä ja sitten luvatkaa minulle, että jokaikinen teistä seuraa ohjeita ja tekee tarkastuksen säännöllisesti. Näin minäkin huomasin, mitä huomasin, ja kuulemma vielä aikaisessa vaiheessa.  

Syy tähän patisteluun tai suoranaiseen käskyyn on se, että aivan liian moni ystävistäni ja tuttavistani on sanonut suoraan, että ei tutki rintojaan säännöllisesti. Minusta on taitanut tulla varsinainen kävelevä muistutus tästä tärkeästä asiasta. Valitettavan yleistä on myös se, että tutkimisen tärkeydestä kyllä tiedetään, mutta se jätetään tekemättä, koska pelätään jotain epänormaalia löytyvän. Ymmärrän muuten hyvin, että näin nurinkurisesti voi ajatella. Tälläiselle ajattelutavalle haluankin tehdä stopin. Yksi ihminen ei voi paljoa tehdä, mutta teen mitä pysytyn, vaikka sitten blogini välityksellä. 

Rintasyöpä on valitettavan yleistä tänä päivänä, joten kukaan meistä ei ole 100% turvassa. Eihän se minulle, muille vaan...  Rintayöpä on minusta on verrattavissa arpajaisiin, joissa joidenkin on pakko "voittaa". Näissä arpajaisissa yllättynyt voittaja ei hyppele riemusta ilmaan. Vai olisiko venäläinen ruletti parempi kuvaus?

Eikä tässä vielä kaikki! Kun olette ohjeet lukeneet, niin pistäkääpä kommenttiloolaan vaikka vain yhdellä sanalla viesti, että tehtävä suoritettu. Myös teistä, jotka normaalisti ette kommentoi, haluaisin tällä kertaa kuulla. Tavoitteena olisi ainakin 50 kommettia!


Vaikka postauksen aihe oli tänään vakava, niin toivon kuitenkin teille kaikille mukavaa naistenpäivää!

"Me tyttäret, moomma sellaasia notta mierän kans on niin heleppua olla, saa olla justhin niinku me sanomma! Emmä mekään kumminkaan täyrellisii oo, meiltä puuttuu heikkouret. 


Kuvat otettu tänään. Pitkästä aikaan keväinen iltapäivä, ja hetken jopa aurinkokin kävi näyttäytymässä.

37 kommenttia:

 1. Luettu on ja tissit puristeltu :) Useinkin niitä koitan tunnustella mutta pelkään etten huomaa muutoksia sieltä rinnan luontaisen muhkuraisuuden seasta. Siitä olen "onnellinen" että rintamassaa on vähän eikä kasvaimet hevillä pääse hukkumaan sinne rintamassan sekaan, kai. Minulla on kaksi entistä työkaveria, joille puhkesi rintasyöpä kun työskentelin heidän kanssaan. Kummatkin onneksi selvisivät hienosti mutta kyllä se pisti miettimään noita omiakin ulokkeita.

  VastaaPoista
 2. Tehty on. Käyn mammografiassa iän takia joka toinen vuosi, ja suihkussa automaattisesti peseytyessä tunnustelen rinnat. Ehkä sen takia että imetin kaikki lapset ja sairastin rintatulehduksen, rinnoista tuli jotenkin funktionaaliset : ), niitä kosketteli ja tarkkaili eri tavalla kuin nuorena. (Dublinissa synnytysosastolla olin aina ainoa äiti joka imetti, ja muut naiset kertoivat vitsejä nunnista, jotka komentelivat nuoria aviovaimoja: "Your breasts are not just for your husbands!")

  Suomalaisittain rintojen tutkiminen on ihan luonnollinen aihe, kuten imetyskin,irkuilla on enemmän estoja. Tämä oli erinomainen postaus naistenpäivänä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos hyvin tärkeästä muistutuksesta.

  VastaaPoista
 4. Kiitos muistutuksesta, tehtävä suoritettu. Yritän muistaa tutkia noin kerran kuussa, mutta myönnettävä on että välillä pääsee unohtumaan.

  Mukavaa naistenpäivää myös sinne! (Kateellisena noita teidän narsisseja ihaillen...)

  VastaaPoista
 5. Kopeloitu on. Yritän muistaa säännöllisesti. Kerran on minuakin asiasta tutkittu ja pelättiin pahinta. Lopulta muhkuran syyksi selvisi paikaltaan siirtynyt maitorauhanen, joka täyttyessään muhkuroitui kovaksi palluraksi. Se muhkura hävisi siis itsekseen imetyksen loputtua, mutta jäi ehkä muistuttajaksi siitä, että muhkurat on hyvä tutkia.

  VastaaPoista
 6. Kiitos muistutuksesta ja erinomaisesta linkistä. Näin TV:stä, että miehetkin voivat sairstua rintasyöpään, koska heilläkin on rintakudosta. Siis naiset, tutkikaa joskus myös miestenne rinnat. Terveiset enolle ja Sakelle!

  VastaaPoista
 7. Hyvä linkki ja kiitos kun muistutit! Oikein Hyvää Naistenpäivää Sinulle! :)

  VastaaPoista
 8. Check!

  Minun on ollut tarkoitus kommentoida jo pitkään, mutta sanat on ollut hukassa ja myös aika, minulla. Jotenkin hukassa kaiken kanssa viime kuukaudet. Kauheasti olen halunnut vain lähettää halauksia ja jaksamista sinne, niin kuluneelta kun se kuulostaakin. Ihanaa naisten päivää sinne.

  VastaaPoista
 9. Harvemmin tulee tutkittua, muistutuksesta aina. Todella tärkeä muistutus!

  VastaaPoista
 10. Tehtava suoritettu! Janna ettei gyneni tee tuollaisia tutkimuksia eika ole kehottanut itsekaan tekemaan. Mammogragfiaan kylla lahettaa parin vuoden valein. Ja tosiaan olen siella pariinkin otteeseen nahnyt myos miehia jonottamassa, joten ei ehka olisi pitanyt lahettaa niita mieslukijoita tauolle!

  VastaaPoista
 11. Asiaa joka sana! Tehty.

  VastaaPoista
 12. Homma hoidettu, säännöllisesti kopeloinkin, olen sen verran tautia käynyt läpi hyvien ystävien kanssa. Tsemppiä sinulle!

  VastaaPoista
 13. Luettu on. Hyvä tietopaketti! Aion jatkaa tätä linkkiä eteenpäin.
  Minä "löysin" kyhmyn vasemmasta rinnasta melkein pari vuotta sitten kun olin Suomessa. Oli stressiä ja se patti toi omia pelkoja silloin. Odotus tuntui vaikealta. Kävin siellä lääkärissä ja täällä sitten kahdessa mammossa. Nähtävästi se oli vain hyvälaatuinen fibropatti joka ei ole enää kummitellut. Mutta se säikäytti. Nyt yritän olla tarkka tutkistelun suhteen, mutta usein kaiken muun arkitouhun keskellä tämä asia jää mielestä.
  Tosi hyvä aihe ja muistutus meille kaikille naisille. Hyvää Naistenpäivää!

  VastaaPoista
 14. Luettu. Ja homma hoidettu! Kiitos itsellesi! (Pohojammaalla asuu viisaus vanhoos naisis ja hulluus miähis...AT)
  Hyvää naistenpäivää, on se meidän päivä huomennakin ja sitä seuraavanakin. Pidä susta huolta.

  VastaaPoista
 15. Mulla on sen ongelma, että löydän ainoastaan jotain möykkyjä, kun rinta on sellainen kyhmynen ja lääkäreilläkin on ongelmia tutkia käsin, mutta käyn kaksi kertaa vuodessa 3D ultrassa ja joka toinen vuosi mammografiassa ja lääkärini on rintasyöpäexpertti, joten toivon, että en saisi äidin kohtaloa eli rintasyöpää. Hienoa, että sun myökky löytyi aikaisessa vaiheessa ja muutenkin lääketiede on kehittynyt hurjasti viimeisten vuosikymmenten aikaan.

  VastaaPoista
 16. Tehty. Aikanaan tuli tehtyä säännöllisesti, mutta kuten kaikki, niin tämäkin on ajan saatossa, säikähdyksen hälvettyä, jäänyt vähemmälle.
  Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
 17. Tsekattu on!

  Mutta on aina jotenkin yhtä pelottavaa, ja aina pelkää, että jos sieltä jotain löytyykin?! Ja mammografiaan pitäisi taas nyt keväällä tilata aika, yritän käydä parin vuoden välein, ihan vaan oman mielenrauhan säilyttämiseksi.

  Naisen tissit ovat kuin aikapommit, olen kuullut, että jos on geeniperäistä rintasyöpää suvussa, niin naiset hankkiutuvat heti rinnoistaan eroon jo hyvissä ajoin. Kamalaa, mutta toisaalta ymmärrän, ettei sellaisen hermopaineen alla voi elää.

  VastaaPoista
 18. Tutkittu. Kaupungissamme kutsutaan kaikki yli 50v naiset joka toinen vuosi ilmaiseen mammografiaan (lehdessä oli juttu, että vain n. 50% käy siinä, käsittämätöntä). Kävin juuri ja onneksi mitään ei havaittu. Ihania kevätkuvia! Kiitos niistä ja kivoista postauksista.
  Aurinkoisia kevätpäiviä Irlantiin!

  VastaaPoista
 19. Luettu on! Hyvää viikonloppua Argentiinasta!

  VastaaPoista
 20. Niin totta, rttä tutkimatta jää, nyt yritän parantaa tapani. Kiitos muistutuksesta ja hyvästä linkistä.

  VastaaPoista
 21. Itsellä jäi myös aikanaan tarkastelut vähemmälle. Viime vuoden toukokuisen papaseulonnan lopussa hoitaja muistutti 'tutkithan rinnat myös säännöllisesti', ja jotenkin se jäi kaikumaan päähän. Kesän aikanahan se vihulainen sitten löytyi, ties kuinka kauan pidempään olisin odotellut ilman tuota kehotusta.

  Vaikka siitä joka paikassa muistutellaankin, silti jotenkin tullut viitattua kintaalla tai tutkittua silloin tällöin kun huvittaa. Jatkossa vähän suuremmalla motiivilla :)

  VastaaPoista
 22. Tutkin säännöllisesti ja käyn mammografiassa joka toinen vuosi.
  Tapa tutkia rinnat tuli siitä, kun kaksi työtoveriani sairastui rintasyöpään noin 25 vuotta sitten. Sairastumisien syyksi epäiltiin vaihdevuosioireisiin määrättyä hormoonihoitoa. Molemmat löysivät epäilyttävän pahkuran omien säännöllisten tarkastuksien perusteella ja osasivat hakeutua ajoissa hoitoon. Ja nyt yli 80-kymppiset rouvat porskuttelevat edelleen erittäin hyvissä voimissa.

  VastaaPoista
 23. Tuttu juttu, ja loisto postaus. Kiitos. Kerran vuodessa ultra ja mammografia, siihen valiin puristustarkastukset / kun pidetaan silmalla tuttua kyhmya tuolla vasemmalla. Suurensuuret tsempit ja terkut sinne, kirjoitat asiaa roppakaupalla xxx

  VastaaPoista
 24. Tarkastin, kiitos muistutuksesta! Edellisestä kerrasta oli varmaan kymmenen vuotta jo aikaa... Haleja ja tsemppiä sinne, mulla on vielä pari lehteä täällä sulle. Ja kirjakin, jos kelpaa. :-)

  VastaaPoista
 25. Kiitos hyvästä blogista. Tämä on ainoa blogi mitä seuraan. Johtuu kiinnostuksesta Irlantiin. En ole käynnyt siellä mutta ehkä josku s vielä pääsen. Halauksia sinulle ja teen niin kuin käskit.

  VastaaPoista
 26. Tehty :) Tärkeä asia ja kiitos kun otit sen esille. Olen käynyt 30-vuotiaasta saakka kahden vuoden välein mammografiassa ja ultrassa (kymmenen vuoden ajan siis).

  VastaaPoista
 27. Mä kävin just viime viikolla naistenlääkärillä ja se puristeli tissit, tai sen vähän mitä niissä nyt puristeltavaa on ... :D
  Kyllä tunnustelen tissit aina kierron ekalla tai tokalla viikolla suihkussa. Tärkeä aihe! Ja niin pieni vaiva, jolla voi ehkäistä todella vakavan sairauden!!

  En ymmärrä yhtään sitä 'en uskalla jos sieltä vaikka löytyykin jotain' -asennetta, en sitten yhtään! Tottakai se joskus pelottaa, että 'mitä jos' - mutta pienempi tunne se on kuin 'voi kun vain olisin tarkastanut' sitten kun voi jo olla liian myöhäistä... !

  VastaaPoista
 28. Kiitos muistutuksesta! Tutkittu on.Täytyy tunnustaa etten joka kuukausi muista.Sinulle voimia jatkoon! Ihana kevät siellä Irlannissa.Täällä satoi viime vrk:n aikana 30cm lunta lisää -joten kaukana on kevät.Haluaisin joskus niin tulla käymään siellä.Ollut jo pitkään yksi matkahaaveistani.But maybe some day!

  VastaaPoista
 29. Minun gyne tutkii vuositarkastuksen yhteydessä myös rinnat, ja itse tulee liian harvoin kiitos myöskin muistutuksesta.

  Pakko vinkata tähän yksi parhaista muistutus videoista johon olen törmännyt http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VsyE2rCW71o#!

  VastaaPoista
 30. Minä en voi tehdä tuota kokeilua, sillä läydän aina myhkyrän, Nyt on todettu, että rintani ovat mastopaattiset tms. ja käyn kerran vuodessa yksityisesti ultrassa. Pelkäsin aikanaan melanoomaa ja sain sen, nyt pelkään rintasyöpää ja kai saan senkin. Todella moni ympäriltäni, mutta ei suvusta, sairastaa nytkin rintasyöpää, käy hoidoissa tms. Naapurin rouvakin...

  Ihanat kuvat ja voimia sinulle!

  VastaaPoista
 31. Kiitos tärkeästä muistutuksesta ja mukavasta blogista! Ilman noin suorasanaista kehotusta tuskin olisi tullut taaskaan paikkoja tutkittua... En tiedä, miksi tuo asia aina tuppaa unohtumaan pitkäksi aikaa.

  Olen muutaman kuukauden verran käynyt lukemassa blogiasi. Irlannissa on tullut kerran käytyä lomamatkalla. Hienoa oli, mutta ei tuollaisella turisteilureissulla oikein pääse aitoon kosketukseen paikallisten kanssa (enkä sitä kuvitellutkaan tällä luonteella ja toimintatavoilla). Irlantilaisten tavat ja ajatusmaailma kiinnostavat, ja minusta on ollut mukavaa lukea, miltä arki siellä on tuntuu.

  Hyvää jatkoa ja voimia! :)

  VastaaPoista
 32. Kiitos tärkeästä viestistä! Tutkittu on itse ja lääkärin toimesta.
  Mielenkiintoinen blogi sinulla :)
  Ps. Jos yhtään lohduttaa meillä Pohjois-Italiassa on satanut viimeiset kaksi päivää lumiräntää...

  VastaaPoista
 33. Done, tapana on useinkin. Terveisin tuoreanvihertävä lukija. Voimia Möykyn nujertamiseen ja iloa ja aurinkoa muuhun elämään :)

  VastaaPoista
 34. Tunnustan, tutkittu on, vaan ei säännöllisesti. Voimia sinulle!

  VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!