sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Tunnelmallista ja haikeaa


Onko mitään kauniimpaa kuin sadat kynttilät lumisella hautausmaalla? Kaunista ja samalla niin kovin surullista. Pistimme Juniorin kanssa kynttiläkassin kelkkaan ja potkuttelimme hautausmaalle. Lunta sateli hiljalleen, ja lukuisista kynttilänsytyttäjistä huolimatta siellä vallitsi erittäin rauhallinen tunnelma. Minulla soi päässä seuraava virren säkeistö:


Kiitävi aika,
vierähtävät vuodet,
miespolvet vaipuvat unholaan.
Kirkasna aina
sielujen laulun
taivainen sointu säilyy vaan.
Niin monta rakasta ihmistä... Sytytimme kynttilät ja jäimme vielä hetkeksi ihailemaan kynttilämerta....ja lunta sateli hiljalleen ...

23 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Olisi pitänyt lähteä vielä myöhään illalla uudestaan sinne kävelemään, mutta en tarennut. Kerrassaan vaikuttava näky.

   Poista
 2. Voi, minunkin jouluni kohokohta oli juuri hautausmaakäynti. Jossakin sanoinkin, että sen erityisyys piilee varmasti siinä, että sitä perinnettä ei voi mitenkään siirtää mukaansa Istanbuliin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tätä tunnelmaa ei voi kokea kuin tutulla hautausmaalla ja Suomessa. Tuli monia muistoja mieleen ja kauemminkin olisin siellä voinut viipyä. Ikä taitaa tehdä tehtävänsä, kun nykyisin nautin kaikesta rauhallisesta...
   Jotekin tuntuu niin kivalta, että blogiystävät ymmärtävät miltä hautausmaalla käynti jouluna tuntuu.

   Poista
 3. Noita käyntejä kaipaan kovasti täällä kaukomailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikassa. Tähän haikeaan tunnelmaan pääsee vain Suomessa.
   Täällä olen joskus sytyttänyt kirkossa kynttilän, mutta ei se ole sama asia.

   Poista
 4. Suomalaisilla hautausmailla on aina juuri tuo rauhallinen tunnelma josta kirjoitit. Oli kesä tai talvi. Mieheni on usein ihmetellyt että miten suomalaiset tykkäävät käydä hautausmaalla niin paljon, mutta ei kirkossa. Ehkäpä se kuuluu luterialisuuteen ja suomalaisuuteen.
  Kaunis kuitenkin on jouluinen hautausmaa ja juuri tuota kynttilänvientiä joulusta kaipaaan, samoin kuin kappelin rukoushetkeä ja kauneimmat joululaulut veisuuta. Ehkäpä me vielä sinne onnistutaan menemään jouluksi koko perheen voimin.

  Vielä viikko ja sitten kaikki jouluun liittyvän voikin taas poistaa.Mutta vielä voi sanoa: Hyvää Joulua ja Hyvää Loppiaista! Terveisiä koko perheellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsa on meidan suomalaisten kirkko (ita kaipaan taalla Irlannissa), ja hautausmailla Suomessa on yleensa paljon puita..ovat vahan kuin puistoja siella. Ehka siksi suomalaiset kayvat paljon hautausmailla.
   Haudoille kynttiloiden vienti jouluna on kaunis perinne. Tosin monelle se on vaan pakollinen jouluaaton ohjelmanumero, ja silloin se ei ehka vastaa tarkoitusta..
   Taalla meidan tuulissa ja sateissa ei kylla mikaan lyhty pysyisikaan pystyssa ja kynttiloiden liekki sammuisi heti!

   Muutoin en kylla enaa yhtaan kaipaa tuota suomalaisen joulun kuviota: Suomessa koko joulu keskittyy siihen jouluaattoon ja kaikki pitaa saada tehtya samana paivana ja aina sen saman kaavan mukaan. Ja eniten minusta koko kuviota sotkee se joulupukin tulo-paljon yksinkertaisempaa on kun pukki tuo lahjat vasta aattoyona.


   Corkin Mari

   Poista
  2. Lissu: Olisikohan se niin, että hautausmaalla suomalainen saa olla yksin ajatuksineen. Siellä voi muistella rakkaita ihmisiä. Kynttilät tuovat ihanalla taloa valoa pimeyteen.
   Sitä tunnelmaa on vaikea kuvailla muille.

   Meiltä lähti koristeet jo perjantaina, kun siivosin. Oli jo aikakin! Terveisiä perheellesi. Onko poikasi jo opiskelemassa?

   Poista
 5. Tuota perinnettä tosiaan kaipaan jouluaatosta, vaikka en mitenkään uskonnollinen olekaan. Aikoinaan kävin vanhempien kanssa aattona valoisan aikaan hautausmaalla sytyttämässä kynttilät, sitten vähän vanhempana siskon kanssa. Mentiin aina iltamyöhään, massut pulleina jouluruoasta, ja kierreltiin kaikessa rauhassa kynttilämeren keskellä oli sitten -30C tai -3C. Kuljettiin surullisina pienten lasten hautojen ohi ja mietittiin miksi olivat niin nuorina kuolleet. Hmm pitäisiköhän yrittää ensi jouluna matkustaa Suomeen??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulun tunnelmaa parhaimmillaan, jonka voi kokea vain lumisessa Suomessa. Kesällä käyn myös usein hautausmaalla, mutta tunnelma ei ole ollenkaan niin harras- jos nyt tuota sanaa voi käytää- kuin jouluna.

   Poista
 6. Vastauksena kysymykseesi: ei totta vie ole! Tänä vuonna me vierailimme haudoilla päiväsaikaan, mutta ainoa oikea hetki käydä olisi kyllä jouluaattoyönä, jolloin kynttilämeri ja (toivottavasti) lumi luovat ainutlaatuisen tunnelman.

  Pari vuotta sitten intialainen työkaveri kysäisi, mitä me suomalaiset teemme jouluna. Kerroin hautakäynnit yhdeksi esimerkiksi ja suosittelin hautausmaalla käyntiä jouluaattona. Hän valahti täysin kalpeaksi, kertoi pari tarinaa siskonkumminkaimoista jotka olivat joutuneet riivatuiksi käytyään hautausmaalla ja totesi, ettei ikimaailmassa menisi hautojen sekaan yöllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen asunut aina hautausmaan lähellä ja jo pienenä tyttönä kävin kastelemassa kesäisin sukulaisten haudat.

   Jouluna lumi ja kynttilät tuovat ihanasti valoa pimeään iltaan. Seillä olisin voinut viipyä pitempäänkin, mutta lahjat odottivat...

   Toisilla on tosiaankin jonkinlainen kammo hautausmaita kohtaan. Minusta ne ovat rauhallisia paikkoja, joissa voi käydä muistelemassa rakkaita ihmisiä.

   Poista
 7. No niin, tuttu paikkahan tuo on minullekin ja aika usein siellä tulee käytyä, ehkä enempi kumminkin kesäaikaan kun säät ovat hieman armeliaammat. Mutta juu, ehdottomasti jouluaattona (tai jos on aivan kauhea ilma niin vasta joulupäivänä tai tapanina) käydään kaikki tutut haudat läpi ja jätetään omat kynttilämme satojen muiden joukkoon, ja onhan se aina yhtä harras tunnelma kun sieltä kaikessa hiljaisuudessa kotiin lähdetään joulua jatkamaan.

  Kyllä tämä ehdottomasti kuuluu myös meidän perheemme jouluperinteisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin oli taas kaunista. Olisi pitänyt käydä vielä uudestaan myöhemmin, mutta en tarennut. Lapsena kävimme aina ennen joulupukin tuloa, ja silloin minulla oli kova kiire sieltä pois. Nyt oli toisin!

   Poista
 8. Heips! Ajattelin kommentoida, että luin blogiasi noin vuoden ajalta tossa joulun välipäivinä. Blogisi on tosi kiva, upeita kuvia ja hienoa tekstiä! Kiva kun kirjoitat arjestasi Irlannissa!

  Olen tulossa vaihtoon sinne, siksi etsin blogeja Irlannista. Oli monta hyödyllistä vinkkiä!

  -Susanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohooo, että jaksoit lukea noin monta postausta!!! Toivottavasti viihdyt täällä...ja vettäpitäviä päälysvaatteita sitten matkalaukkuun!

   Poista
  2. No kyllä siinä hetki meni :D!! Mutta oli tosi mielenkiintoisia asioita ja hyviä huomioita sulla!

   Joo, saas nähdä millainen se kuuluisa ilmasto siellä sitten onkaan! Tällä hetkellä mietin lähinnä tarviiko siellä toppatakkia. Täällä kun on nyt -12C ja lunta!

   Poista
  3. Selainen kevyt toppatakki riittää. Pistä sitten alle villatakkia yms, jos kelit tästä kylmenevät. Villasukkia tietysti mukaan ja pipot yms.

   Poista
 9. Suomi, joulu ja hautausmaan kynttilämeri - kauniimpaa ei ole! Kiitos kauniista kuvista ja ajatuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kynttilöiden sytyttäminen hautausmaalla kuuluu ehdottomasti meidän jouluun, siis jos olemme Suomessa.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!