lauantai 19. tammikuuta 2013

Nam!

Harvinainen lauantai: ei ensimmäistäkään jalkapallo- tai hockeyottelua. Mitäs nyt? No, hedelmävadissa oli liikaa omenoita, joten ei kun piirakkaa leipomaan. Sain tämän herkullisen reseptin serkultani, joka oli pöyräyttänyt piirakan oman puutarhansa omenoista.

Omia omenoita ei meillä ole, mutta vadista löytyi onneksi kirpeitä Granny Smith "merkkisiä", ja ne sopivat tähän piirakkaan oikein hyvin. Tässä teille resepti!


OMENATARHURIN TALKOOPIIRAKKA (iso pellillinen)

3 dl sokeria
6 munaa
300g voita tai margariiniä
6 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Täyte:
1 1/2 l omenaviipaleita (happamia)
kanelia
sokeria

Muruseos:
50 g voita tai margariiniä
1 dl sokeria
1 dl kaurahiutaleita
1 tl kanelia
1 rkl kardemummaa

Tarjoiluun:
vaniljakastiketta tai jäätelöä (Mmaistuu ihan hyvältä ilman mitään lisukkeita!)

Vaahdota munat ja sokeri.
Lisää voi sulatettuna ja kuivat aineet.
Levitä seos uunipannulle leivinpaperin päälle.
Viipaloi omenat ja levitä ne päälle.
Ripottele pinnalle reilusti kanelia. Jos omenat ovat kovin happamia, niin ripottele päälle myös sokeria.
Sekota muroseos nyppimällä ainekset sekaisin ja ripota piirakan pinnalle.
Paista 175 asteessa n. 35 min.

Sitten vaan teetä joululahjaksi saamaani Eemeli-mukiin ja herkuttelemaan.

Mukavaa lauantai-iltaa teillekkin!

Neliöksi tuon palan kyllä leikkasin, mutta kuvassa näyttää aivan muulta.

26 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Siitä vaan leipomaan. Minä pistän osan aina pakastimeen vierasvaraksi.

      Poista
  2. Olen ehdoton omenapiirakan ystava-tilaan sita aina jalkiruuaksi jos vaan on listalla! :) Tata pitaa kokeilla!
    MUTTA-mista olet loytanyt Eemeli-mukin?? Tahtoo sellaisen! Eemeli ja Peppi-elokuvat olivat minun lapsuuttani, niita ei voita yksikaan muumi!

    Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo tehdä ja onnistuu varmasti!
      Eemeli mukin ystäväni osti minulle Suomesta. Olisikohan Sokokselta? Aivan ihana lahja, sillä Eemeli on aina ollut suosikkini. Täytyykin kesällä katsoa, josko Peppi-mukikin on olemassa.

      Poista
  3. Mina teen nykyaan omppupiirakat keikauskakkuina. Pojalle voita, fariinisokeria, mantelilastuja ja aika paksuja omppuviipaleita. Ja kanelia tietysti.
    Sen paalle taikina, pari munaa ja desin sokeria vatkaan vaahdoksi. 100gr voisulaa ja puoltoista desia (kai) jauhoja joihin on sekotettu 1 tl leivinjauhoa. Joskus laitan vahan kardemummaa mausteeksi. Tama taikina just peittaa ne omenat. 170 asteinen uuni ja aika alaosaan vuoka. Ajasta en tieda, kunnes taikina on ruskettunut aika tummaksi. Kumotaan tarjottimelle heti uunista oton jalkeen. Eilen tein sapatti-illallisen jalkkariksi, kaikki meni viimeiseen muruun asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta ohjeesta. Täytyypä tehdä seuraavalla keralla, kun hedelmävadissa on taas liikaa omenoita.

      Poista
  4. Mä en ole koskaan tehnyt moista piirakkaa, tai ylipäätään mitään piirakkaa, joten en tiedä mutta toi sokerin määrä jotenkin pisti silmään :D Sitä on mun mielestä aika paljon, mutta en tosiaan tiedä kun en ole ite koskaan tehnyt! On varmasti hyvää, ai että.


    Sun blogi on tosi kiva! Eksyin tänne kun ajattelin itse enkkuihin/irkkuihin muuttoa ja töitä, mutta ne ajatukset jäi ajatuksen tasolle :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nonna! Tervetuloa seuraamaan.
      Sokeria on tosiaankin aika paljon, mutta pitää muistaa, että tämä on aika iso annos taikinaa. Siitä tulee suuri uunipellillinen piirakkaa. Vähemmänkin voi tietysti laittaa.

      Mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  5. Kuulostaa hyvältä tuo sinun resepti. Kopsasin sen talteen ja aion kokeilla. Usein käytän suomalaisia ohjeita kun mulla on Suomesta tuotu desikippo. Viime reissulla älysin sen tuoda. Amerikkalaisiin ohjeisiin sitten sitä Pyrex lasikuppia.
    Yleensä yritän vähentää sokerin määrää kun sitä on monessa ohjeessa kuormakaupalla.
    Lähdenkin tästä Walmarttiin ostamaan Granny Smiths! (ne onkin halvimmat omenat täällä)
    Iloista tammikuuta ihanaan Irlantiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti piirakka onnistui vähämmälläkin sokerilla. Desikippo onkin toisi tärkeä "työväline" ja niitä olen minäkin tänne tuonut.
      Meillä on täällä ollut aika viileä päivä tänään. Veikkaan, että yöllä menee pakkasen puolelle.

      Poista
    2. Päivitys Vihreat:
      Juu, piirakka onnistui hyvinkin, vaikka käytin vähemmän sokeria pohjassa. Ei taida enää monta palaa olla rasiassa. Kiitos kun viitsit laittaa ohjeen tänne blogiisi.
      Hyvää alkuviikkoa!

      Poista
  6. Omenapiirakka maistuu tässäkin perheessä - teen vaan aina munattoman version, että Kookin voin nauttia. Muutaman munan voi jättää vain ohjeesta pois ja laittaa vähän perunajauhoa ja nestettä enemmän, mutta kuutta munaa ei varmaan uskalla poistaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piirakkaa tuli niin paljon, että pistin osan pakastimeen. Tuo muna-allergia onkin aika hankala. Lähes joka leivontareseptissähän on munaa. Tämän piirakan juju on tuo murusekoitus, joten ei haittaa, jos pohjassa ei ole "tarpeeksi" munia.

      Poista
  7. Nami, joo, viikonloput meni aina matsin ja treenauksen merkeissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perjantaina oli matsi ja tänään toinen, mutta eilen ei ollut mitään. Siis aivan outo lauantai. Jäi kerrankin aikaa tehdä rästihommia täällä kotona. Mutta hyvä kuitenkin, että urheilevat!

      Poista
  8. Piirakka just menossa uuniin :) Oma suosikki on sellainen rahkaversio mutta en yhtään epäile ettikö tästä tule toooosi hyvää! Rentouttavaa sunnuntai-iltaa sinnepäin!

    VastaaPoista
  9. MMMmmmmmm... Pitäiskö alkaa itsekin leipomaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä riittää pakasteeseenkin,eli siitä vaan leipomaan.

      Poista
  10. Kiva blogi sinulla! Piiras näyttää niin herkulliselta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Tervetuloa seuraamaan. Siitä vaan leipomaan.

      Poista
  11. Aahh ja nam :) Koetan parhaillaan välttää kaikkia herkkuja, mutta nyt tuli vesi kielelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tammikussa ei oikeastaan kannattaisi laittaa leivontaohjeita blogiin!

      Poista
  12. Sulle on haaste minun blogissa :-)
    P.S. Niin hyvältä näyttää tuo piirakka että on varmaan kokeiltava tehdä itsekin!

    VastaaPoista
  13. Laitampas kommentin tanne vanhempaan postaukseen, kun uuteen ei saanut!
    Tule sukkelaan takaisin uusin voimin, sinun juttujasi on ollut aina kiva lukea.

    VastaaPoista
  14. Aion tehda tata huomisen kauppareissun jalkeen-pitaa ostaa lisaa kananmunia!
    Tuskin maltan odottaa, nayttaa niin hyvalta. Varmaan tulee samalla ohjeella hyva raparpereistakin, tai marjoista..tai sellainen sekapiirakka, missa on vahan kaikkea.
    Itsellani on tallainen peltipiirakan ohje-tosi hyva sellainen-mutta siina ohjeessa on piimaa, ja eihan sita taalta saa :/
    Palaappa pian-blogiasi on kiva lukea.

    Corkin Mari

    ps. taytyy Suomessa kaydessa huhuilla tuota Eemeli mukia..ja Peppi olisi kanssa kiva.

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!