tiistai 23. lokakuuta 2012

Yksityistunteja

Irlantilaisten yläkoululaisten keskuudessa on hyvin yleistä, että normaalin koulupäivän jälkeen otetaan yksityistunteja. Täällä on  myös yksityisiä kouluja, joissa pidetään pienissä ryhmissä lisätunteja. Kertauskurssit ovat myös suosittuja lomien aikana. Ykstyistunteja kutsutaan täällä grinds, ja niitä mainostetaan ilmoitustauluilla ja lehdissä.

Kalliiksi tulee, mutta vanhemmat ovat valmiita maksamaan, jos vain suinkin pystyvät. Täällä nimittäin joutuu uusimaan kaikki aineet, jos yo-kokeet eivät menneet nappiin. Ei siis niin, että käynpäs korottamassa saksan ja kemian. Tuleva opiskelupaikkakin on yleensä kiinni, vain ja ainoastaan, yo-kokeiden tuloksesta. Pääsykokeet eivät ole täällä kovin yleisiä. Lääketiede tekee tässä tapauksessa poikkeuksen, ja jotkut taideaineet.

Siksipä yksityistunteja otetaan niissä aineissa, jotka tuottavat eniten vaikeuksia tai ovat tulevia opiskeluja varten tärkeitä. Eikö sitten normaalit koulu tunnit riitä? Toisille riittävät, mutta ei kaikille. Syitä on monia: vaikea aine, surkea opetus, suuri ja rauhaton luokka, motivaation puute jne. Meillä ranskan yksityistunnit aloitettiin jo monta vuotta sitten. Ensimmäinen opettaja oli kyllä opettajana ihan hyvä, mutta jatkuvasti poissa tunneilta (sairaslomia, koulutusta, luokkaretkiä jne. ) Sijaisia oli silloin tällöin, mutta yleensä oppilaat olivat keskenään luokassa tekemättä mitään. Ei siinä ranskaa opittu. Valitin asiasta moneen kertaan, mutta eipä tuottanut tulosta. Päädyimme siis maksamaan itse opetuksesta kotona. Sama opettaja auttoi poikaa myös englannissa. Meiltä hän siirtyi naapuriin kaksosia opettamaan, ja kävi vielä yhden luokkakaverinkin luona.

Yksityistunnit ovat opettajille tuottoisa business, eikä näistä palkkioista makseta veroa. Käteistä pöytään jne. Mitä paremmat tulokset, sitä suositumpi opettaja. Edellinen opettaja kävi viikottain kuuden eri oppilaan kotona. Päivisin hän opetti alakoulussa. Pojat eivät yhtään valittaneen, vaikka Una heille välillä lakia lukikin. Saivat kaikki hyvät tulokset kokeissa, ja tunneista oli suuri apu muutenkin.

Ranskan opettaja vaihtui nyt syksyllä ja ajattelin, että enää ei tarvitse maksaa tunneista. Eikä mitä, poika itse pyysi, että voisinko etsiä hänelle opettajan kotiin. Täällä kertaa opettaja on kyllä paikalla, mutta luokassa on 30 oppilasta. Aivan liian suuri ryhmä kielen opetukseen. Tahti on kova, eikä aikaa jää kysymyksille tai ääntämisen korjaamiseen. Nyt meillä on käynyt opettaja jo kaksi kertaa, ja poika on tyytyväinen. Tunnista maksamme hänelle 35.00, joka on ihan normaali hinta. Ehtivät paljon ja toivon, että koulussakin poika pysyy nyt paremmin muiden mukana. Veikkaan, tai siis tiedän, että moni muukin ottaa yksityistunteja.

Sitten on aineita, joihin luulisi tarvitsevan apua, mutta yllätyksekseni koulun opetus riittää hyvin. Tästä hyvänä esimerkkinä on kirjanpito, joka on vaikea aine. Opettaja on todella vaativa ja tiukka, mutta saa oppilaat oppimaan. Tunneilla on myös rautainen kuri, eikä kotitehtäviä tohdi jättää tekemättä. Joka vuosi tulee hyvät  tulokset, enkä ole koskaan kuullut kenenkään ottaneen yksityistunteja.

Kallistahan tämä kaikki on vanhemmille, ja mielestäni jotekin väärin. Senkin olen vasta nyt tajunnut, että toiset koulut ylpeilevät hyvillä tuloksilla, jotka eivät välttämättä  ole ollenkaan koulun ansiota, vaan vanhempien maksamien yksityistuntien. Joskus on vaan mentävä virran mukana, ja avattava kukkaron nyörit, liikoja ajattelematta. Näin täällä!


17 kommenttia:

 1. Onpa kallista. Täällä ottavat 11 euroa 45 minuutilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallista on ja vielä kalliimmaksi tulee, kun ensi vuonna ennen yo-kokeita luultavasti maksetaan vielä kertauskurssit päälle.

   Poista
 2. Täällä on menty jo siihen, että opettajat eivät enää välitäkään opettaa koulussa, antavat samat tunnit iltaisin ryhmille (isoillekin) ja tienaavat isot rahat palkan lisäksi. Suosivat sitten vielä numeroissa niitä jotka käyvät maksullisilla tunneilla. Törkeää, mutta lähes kaikki joutuvat näillä ylimääräisillä tunneilla käymään ja jo ala-asteelta lähtien.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin täälläkin tehtiin siihen aikaan kun mun mies oli koulussa, parin vuoden päästä tiedetään toimiiko homma samalla tavalla edelleen.

   Poista
  2. Sirokko Surullista luettavaa, että siellä koulun käyminen on noin vaikeaa ja vielä surullisempaa se, että numerot ovat ostettavissa. Opettajat ovat tietysti niskan päällä. Moni taitaa teillä pistää viimeiset penninsä lasten opetukseen.

   Suvi Nyt pitää vaan toivoa, että siellä asiat ovat muuttuneet! Koulussa jos jossakin pitäisi kaikkein ponnistaa samalta lähtöviivalta.

   Poista
 3. Onneksi Suomessa ei oo menty tuollaiseen. Eihän tuossa oo oikeasti mitään järkeä! Eikö opettajilla ole koulu/työpäivan jälkeen omaa elämää ja lapsilla myös? Koulupäivät vie minusta sen verran mehut itse kustakin, että se vähä vapaa-aika tulee ihan tarpeeseen!

  Sitten jos vanhemmat verorahoillaan jo kustantavat opetuksen kertaalleen, niin sen pitäisi olla sen verran laadukasta, että lisäopetusta ei todellaakaan tarvita. Vastinetta rahalle siis jo ensimmäisestä maksusta. Sitä paitsi tuo on erittäin epätasa-arvoinen ratkaisu vähävaraisten lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se suututtaa, että saa maksaa kahteen kertaan opetuksesta. Kouluhan tulee täällä muutenkin kalliiksi, sillä hankimme kalliit kirjat, koulupuvut ja paljon muutakin materiaalia. Sitten maksamme satoja euroja jos jonkinmoisia maksuja. Nuorempi poikani aloittaa yläkoulun syyskuussa. Lähetin juuri 150.00 koululle, että pitävät hänelle paikan!
   Ilmeisesti ammattiylpeys ei kaikilla ole kovin korkealla, kun työn tuloksesta ei välitetä. Tai saadaan hyvät tulokset, vanhempien maksessa tunneista toiselle opettajalle.
   Kyllä minua nolottaisi, jos joku toinen kävisi aina työviikon jälkeen tekemässä työni uudestaan.

   Irlannissa opettajat ovat maailman parhaiten palkattuja, joten luulisi, että taso olisi korkealla. Lomaakin kertyy vuodessa peräti 5 kk. Siis yläkoulussa. Ja kyllähän toiset tekevät työssä todella hyvin, mutta sitten on näitä, joille luokassa opettaminen on aivan liikaa. Mennän sielä mistä aita on matalin. Luokkaretket yms saisi lopettaa, jos se tarkoittaa sitä, että muut luokat kärsivät viikkokausia joka vuosi.

   Oppilaat ovat eriarvoisessa asemassa, se on kyllä niin totta. Arpaappas mitä: yksityiskouluissa näitä yksityistunteja vasta harrasetaankin. Vanhemmilla on rahaa, joten lukukausimaksujen lisäksi maksestaan vielä lisäopetuksesta.

   Poista
 4. Kuulostaa minustakin aika kauhealta! Taidetaan olla aika lintukodossa täällä Suomessa, kun ei ole tullut yksityisopetus mieleenkään... Vaikkei meidän lapset mitään priimuksia olekaan, niin luotan siihen, että he tällä nykyisellä opetuksen tasolla pärjäävät kyllä vallan mainiosti.

  Ja peräänkuulutan kyllä suuresti myös tuota omaa aikaa, että saa palautua raskaasta koulupäivästä eikä mene koko ilta läksyjen tai lisäopetuksen merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linnunkodossa olette ainakin mitä kouluihin ja päiväkoteihin tulee...ja moneen muuhun asiaan myös.
   Normaali koulupäivä kestää neljään ja keskiviikkona 13.20. Eli ei sitä iltaa paljon jää, jos tekee läksyt (kunnolla), harrastaa jotain ja käy yksityistunneilla. Meillä opettaja tulee kotiin, kerran viikossa ja on tunnin. Veikkaan, että joulun jälkeen tarvitaan apua pitkässä matikassa.
   Sitten ensi vuonna lomilla käydään kertauskursseilla, kun yo-kokeet lähestyvät uhkaavasti.

   Poista
 5. Ai niin unohdin kehua noita MAHTAVIA KUVIA! Niin ihania, varsinkin kun vertaa noihin maisemiin mitä nyt näkyy meidän ikkunasta, harmaata ja synkkää on...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on ollut muutamia upeita päiviä. Nyt sataa tihuttaa ja on pimeää...Miten kestän taas talven?

   Poista
 6. Tämä kuullostaa kyllä todella rahastus meiningiltä. Mutta ymmärrän hyvin poikaasi, jos luokassa on 30 meluavaa oppilasta ja opettaja ei saa tuntia kuriin ja hiljaiseksi. Todella harmillista ja tämä taas muistuttaa siitä, miten hyvin suomalaisissa kouluissa asiat ovat. Turhaan niitä ei kehuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täyttä rahastustahan tämä on. Ei auta marinat, vaikka kuinka suututtaa. Kukapa sitä ei lastaan auttaisi, jos vain voi.
   Ranskan ope kyllä näyttää pitävän kuria, mutta koska luokka on noin iso, ei aikaa jää esim ääntämisen korjaamiseen tai vaikeiden asioiden kertaamiseen. Edellinen ope oli jatkuvasti pois, joten ei siitä opiskelusta tullut mitään. Yksityisope on todella hyvä, mutta kalliiksihan tämä tulee meille.

   Poista
 7. Surullista. Sita harvoin miettii miten hyvin asiat ovat esim. Suomessa.
  Ja tosiaan "hauskaa" toi, etta koulut leveilevat tuloksillaan ja totuus on se, etta osaaminen johtuu vanhempien maksamista yksityistunneista:)
  Ihania kuvia. ps. siellahan pitaisi ehdottomasti alkaa opettajaksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nämä koulujen uusien oppilaiden vanhemmille pidettävät infoillat ovat sellaisia kehujaisia. Pitäis joskus kysyä ihan piruuttaan, että montako tuntia viikossa parhaiten kirjoittanut istui yksityistunneilla.
   Minusta ei olisi opettajaksi, mutta jos olisi niin palkka ja lomat ja iso eläke kyllä houkuttelisivat.
   Toisaalta kun omia opettajajiani Suomessa muistelen, niin kyllä siinäkin joukossa oli muutama ihan surkea tapaus. Yksi oli aina maanantaisin aamulla sairas, auto ei lähtenyt käyntiin, putket oli jäässä jne...Ei siihenkään kyllä puututtu. Luulen, että nyt puututtaisiin. No, ei haitannut. Inhosin sitä ainetta ja lopetin sen opiskelun heti, kun tuli lisää valinnaisaineita.

   Poista
 8. Uskomatonta tuo opettajien meininki, lomaa 5 kk ja työt tehdään miten sattuu. Eikö siellä Irlannissa opetusministeri tms. tajua missä mennään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, harmittaa niiden opettajien puolesta, jotka tekevät työnsä hyvin ja aidosti välittäävät oppilaistaan. Nämä lusmut ja ainaiset valittajat "meillä teetätetään liikaa töitä" antavat sitten huonon nimen kaikille.

   Koululaitosta yritetään uudistaa, mutta hitaasti se käy. Ammattiliitot ovat aivan uskomattoman vahvat, eivätkä näytä suostuvan juuri mihinkään myönnytyksiin. Opetusmäärärahoista menee 70-80% pelkästään palkkoihin. Siksipä koulurakennuset jo opetusvälinnet ovat huonossa kunnosssa, opetusryhmät suuret ja vanhemmat joutuvat maksamaan oppimateriaalin ja paljon muuta.


   Yläkoululle on tulossa isojakin muutoksia lähivuosina. Tai ainakin niin väitetään. En vaan tiedä miten tämä käytännössä onnistuu. Olen todella vihainen myös siitä, että koulutuspäiviä ja kokouksia järjestetään kouluajalla. Koulu vaan aikaisemmin kiinni ja oppilaat koteihinsa. Täytyy kyllä sanoa, että viime lukuvuotena tässä asiassa tapahtui parannusta.

   Suuri osa irlantilaisista ministereistä ja kansanedustajista on opettajia. Ovat kansanedustajina, mutta pitävät viran omassa koulussaan, kaiken varalta. Eivät he halua mitään radikaaleja muutoksia ja kritiikkiä omiltaan. Olisihan se "noloa", jos kansanedustajan paikka ei enää irtoaisikaan ja joutuisi takaisin vanhaan työhönsä. Siellä sitten saisi kuulla, että tälläisiä päätöksiä menit tekemään.

   Jotenkin minusta tuntuu, että näitä yksityistunteja vähätellään. Ne ovat erittäin yleisiä, ja kaikki niistä tietävät. Opettajille tietysti lisätuloa, jonka he eivät halua loppuvan. Kouluille kunniaa, kun tulee hyvät tulokset. Eli koulukin tästä "järjestelmästä" hyötyy.
   Ennen yo-kokeita sitten käydään vielä kertauskursseilla ja ne vasta maksavat.

   Toivon todella, että koulu-uudistus tapahtuu ja jos oikein hyvin käy (epäilen), yksityistunneistakin tulee vielä joskus historiaa.

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!