lauantai 16. kesäkuuta 2012

On ainakin mitä lukea!

Naapurissa on raivattu paikkoja oikein kunnolla. Pojat raahasivat minulle tälläisen ison kirjakassin.
Saan kuulemma ottaa mitä haluan, ja loput menevät sitten hyväntekeväisyys kirpparille. Eilen sitten tuli vielä iso muovipussillinen vaatteita Juniorille. Naapuri nauroikin, että onpas helppoa kierrätystä, kun vaan kantaa kassit meille. Nyt minulla on 15 uutta kirjaa luettavana ja Juniorilla huppareita ja shortseja.


Pehmeäkantiset kirjat eivät täällä paljoa maksa uutenakaan. Sen tietysti selittää se, että englanniksi painetaan uskomattomat määrät kirjoja vuosittan. Vaikka paikallinen kirjasto on ihan hyvä, ostan mielummin kirjat itse. Saan lukea ne omassa tahdissani, en ainakaan palauta niitä myöhässä. Uudet kirjatkin löytyvät pian kirpputoreilta. Pari viikoa sitten ostin kolme kirjaa Syöpäyhdistyksen kirpputorilta peräti neljällä Eurolla. Luettuani kirjat pistän ne heti kiertoon tai vien kirppareille takaisin myyntiin. Muistaakseni koulun joulumyyjäisistä maksoin 0,50 per kirja, joten sieltäkin mukaan lähtee aina kassillinen kirjoja.

Eikä luettuja kirjoja tai käytettyjä vaatteita tarvitse edes viedä mihinkään. Hyväntekeväisyysjärjestöt pistävät postiluukusta sisään pusseja, jotka sitten tiettynä paivänä haetaan ihan kotiovelta.Valitettavasti eräät epämääräiset järjestötkin tajusivat tämän, ja heiltäkin alkoi ilmestyä pusseja. Niissä selitettiin hyvin ylimalkaisesti, että vaatteet lähetetään köyhiin maihin. Järjestöistä en ollut koskaan kuullutkaan, ja kuulemma puhelinnumeroon oli turha soitella. Niin törkeäksi touhu meni, että käviät varastamassa oven ulkopuolelle, ihan rehellisille hyväntekeväisyysjärjestöille, jätettyjä pusseja.

Luen mielläni myös suomalaisia kirjoja. Normaalihintaisina ne vaan ovat kovin kalliita. Viime kerralla löysin Prismasta kirjoja parilla Eurolla. Raivasivat ilmeisesti hyllyjä uusille tulokkaille, ja vanhoja myytiin halvalla alta pois. Tietääkö kukaan mistä esim. Helsingissä saisi ostettua edullisesti pehmeäkantisia, käytettyjä kirjoja? Pehmeäkantisia siitä syystä, että matkalaukussa on tilaa rajallisesti!

16 kommenttia:

 1. No on sulla lukemista kesälomalla. Minä olen mielissäni, ettei (yksi) naapuri tarjoa kirjoja, sillä meillä on niiiin erilainen maku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin saan kaikkia luettua, mutta mikäs kiire tässä on kun ei tarvitse palauttaa. Puolet kirjoista oli dekkareita ja niistä en välitä, joten ne menee kirpputoreille. Muut vaikuttivat ihan hyviltä. On mulla sellaisia naapureitakin, joiden kirjoja tuskin lukisin!!!!

   Poista
 2. Mina ostan paljon kirjoja Suomessa kirppareilta. Eika ne pehmeakantiset pokkarit ole kovin kalliita uutenakaan. Ja tarjouksessa usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun kotikylässä on kirpputori, mutta siellä ei ole juurikaan kirjoja. Viime kesänä oli kirjastossa sellainen vaihtopöytä, josta löytyi pari kirjaa. Olen paluumatkalla Helsingissä, joten jospas sieltä löytyisi.

   Poista
 3. Kirjakierrätystä harrastetaan työpaikalla paljonkin. Tykkään myös lukea omassa tahdissa, usein kun aloitan jonkun kirjan ja hyppään kesken kaiken toiseen kirjaan ja sitten vielä kolmanteen ennen kuin palaan ensimmäisen kirjan pariin ja luen sen loppuun. Voisi kirjastolla mennä hermot ;)
  Nuo vaatekeräyshuijaukset on tuttuja täälläkin, pari kertaa tulivat ovelle kolkuttelemaan ja kysymään lahjoituksia. Melkein olisivat tunkeneet sisälle asti jos olisin päästänyt. Eivät osanneet edes hyväntekeväisyysjärjestön nimeä antaa, passitin matkoihinsa. Täällä ovat yleistyneet sellaiset peltipömpelit, joihin voi tipautella vaatteita ja ne tyhjennetään säännöllisin väliajoin ihan oikein tahon toimesta. Sinne laitan joutavat vaatteeni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa Supervalun pihassa on sellainen peltipönttö ja sinne käyn joskus viemässä vaatepusseja. On vaan välillä tosi täynä, että ei meinaa pussi mahtua sisälle. Taidankin viedä sinne tulevaisuudessa pussini, sillä en halua näitä epämääräisiä pakettiautoja taloni eteen. En luota niihin kerääjiin pätkääkään.
   Tänne on myös ilmaantunut sellaisia firmoja, jotka ostavat vanhoja vaatteita ja maksaavat niistä ilmeisesti kiltolta. Mielummin annan kuitenkin vaikka syöpäjärjestölle tai SVPlle. Ne hyötyvät niistä Euroista enemmän kuin minä!
   Naapurilta oli jäänyt parit lenkkarit kuivumaan ulos pussien viereen ja siinä sitten meni lenkkaritkin samalla!

   Poista
 4. Kirppareilta ja antikoista, tai antikat kai aika huonosti huolivat pokkareita myyntiin. Kirjastojen poistomyynnit ovat myös hyviä paikkoja, mutta onko niitä silloin kun olet lomalla ja samoissa paikoissa...

  On aivan toista olla täällä 80 miljoonan asukkaan maan kirjakaupoissa kuin Suomessa, tulee ahneus ostaa vaikka mitä kirjoja, mutta täytyy miettiä miten saan ne sitten Suomeen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin ottaa yhdeksi ohjelmanumeroksi lähiseudun kirpputorijen kiertämisen. Taidan tehdä niin, että jos hyviä kirjoja löytyy "liikaa", pistän ne postipakettina tänne.
   Uusia kirjoja todellakin tulee kuin sieniä sateella ja valikoima kirppareillakin on melkoinen. Suomessa kirjojen hinta pitää minut "kurissa".

   Poista
 5. Olen löytänyt netistä aika halvalla suomalaisia kirjoja, melko uusiakin, ks. www.antikvariaatti.net Hakusanoilla löytää! Ei tarvi raahata matkalaukussa! Kotikaupungissani kävin aina antikvariaatissa ostamassa kirjoja, nyt ei käsimatkatavarassa enää saa kulkemaan mitään.

  Onko teillä päin kierrätyskeskusta? Siis jonne viedään paperit,pahvit jne. Meillä siellä on kokonaisia kirjahyllyjä jonne saa sekä viedä että itse ottaa eikä maksa mitään. Ennen koulujen alkamista siellä avataan myös käytettyjen koulukirjojen myymälä josta saa pikkurahalla koulukirjoja, kunhan tietää tarkat nimet ja painokset. Kuopuksen päätettyä koulun vein sinne pari autokuormallista oppikirjoja, siis vintiltä asti, muiltakin jääneitä. Jos tällaista systeemiä ei teillä päin ole, kannattaa kysyä miksi ei, siis sekä tavallisten että koulukirjojen vaihtoa.

  Koulukirjojen ostaminen uutena on suurinta haaskausta mitä tiedän; onneksi monessa koulussa on nykyään ns. rental scheme josta kirjat vuokrataan vuosittain. Opettajapahukset vain tuppaavat vaihtamaan kirjoja parin vuoden välein niin että aina on uusia kirjoja tulossa. Kustantajille se on varsinainen rahamylly - mitenköhän kauan vie ennen kuin kirjat ladataan i-padiin ja myllynkivinä kulkevat koulureput ovat historiaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuosta linkistä! Täytyypä tutustua tarkemmin.
   Kierrätyskeskus on,mutta kirjoja sieltä ei saa. Alakoululla järjestetään onneksi käytettyjen kirjojen(ja myöhemmin uusienkin) myynti.
   Yläkoululaisen kirjat maksavat tänä syksynä maltaita. Odottelemme nyt kokeiden loppumista ja sitten menemme ostoksille. Toivon, että suurin osa kirjoista löytyisi käytettyinä. Voitko kuvilella, kun poju aloitti yläkoulun piti ostaa monta täysin uutta kirjaa. Niitä ei siis olllut käytettyinä edes myynissä. Kolme vuotta myöhemmin nuo samaiset kirjat eivät enää olleet koulun kirjalistalla. Osa päätyi roskiin, koska niitä ei kukaan halunnut.Jouduin ostamaan raskaimmista kirjoista myös toisen kirjan kotiin, koska reppu kävi liian raskaaksi. Urheilullinen ja muutekin hyvässä kunnossa oleva poika valitti kipeää selkäänsä. Syy: liian raskas laukku!
   Kuulemma kirjapainot,jotka painavat koulukirjoja ovat ainakin osittain valtion omistamia. Oletko kuullut?
   I-padin ostan pojalle mielelläni. Näihin kirjoihin on uponnut jo nyt satoja ja taas satoja Euroja.
   Alakoululla on muuten homma hoidettu vähän paremmin. Käytössä on edelleen samoja kirjoja, joita vanhempi poikani aikoinaan käytti.

   Poista
 6. Ja vielä; tänään vietimme laatuaikaa perheen kanssa ostoskeskuksessa (sää ei houkuta juuri muuta tekemään)ja tuhlasin kokonaisen kympin kolmeen tietokirjaan kaupasta nimeltä Bargain Books, uusia ja halpoja. En osaa etsiä hyvää luettavaa kaunokirjalliselta puolelta, niitä on niin tuhottomasti, joten ostin puutarhakirjoja ja Pilates-jumppakirjan - nyt ei ole enää mitään tekosyytä olla jumppaamatta kotona!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä vaan venyttelemään. Jos et enää keksi hyviä tekosyitä voin kesiä niitä puolestasi. Olen siinä oikein hyvä!

   Poista
 7. Olipa mukava saalis naapurista. Täälläkin jaettiin noita epämääräisten yhdistysten tarroja vaatesäkkeihin liimattavaksi, yhdestäkään niissä mainituista järjestöistä en ollut kuullut. Itse tällä hetkellä myyn 80c /kilo ylimääräiset vaatteet pois, vaikka tiedän että hyväntekeväisyysjärjestöt ovat kärsineet tästä uudesta ostohommasta, mutta sitten joskus kun ajat muuttuvat vien taas sinne.
  Sunnuntai-iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sorry, jäit väliin. En ole viime aikoina paljoa lukenut, joten nyt täytyy taas aloittaa. Lehdestä luin, että nämä epämääräiset järjestöt myyvät vaateet eteenpäin, eikä hyväntekeväisyydestä ole tietoakaan. Syöpäyhdistys näyttää edelleen tuovan keltaisia pussejaan, joten käytän niitä. Tarkaana saa olla!

   Poista
 8. juu, suamalaiset kirjat kalliit, mut täällä yhdes suamalaises kirpparis löytyy eurol...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidat olla siellä kirpparilla vakiasiakas. Vai?

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!