torstai 10. toukokuuta 2012

30%

Tässä viikolla TVtä katsellessa minulle valkeni, että keskiverto irlantilaisperhe heittää roskiin 30% kotiin ostetusta ruoasta.  Joskus pitää asia vääntää itselleen rautalangasta, että se menee perille. Siis, jos ostan kolme kassillista ruokaa, niin yhden kasseista voin heittää suoraan roskiin. Blondin matematiikallakin siinä tuhlataan aivan liian monta Euroa.

En mielestäni tulhaa rahaa, mutta viimeksi tänä aamuna heitin roskiin kolme vanhentunutta jugurttia eli noin 1.80. Yhdessä oli viimeinen käyttöpäivä maaliskuussa ja kahdessa huhtikuussa. Yritin puolustaa itseäni, että ne olivat jääneet jääkaapin alalokeroon ja olin ne sinne unohtanut. Tai siis pojat olivat, minähän en edes jugurttia syö! Ostan jugurtit aina isommissa pakkauksissa, kun ne ovat alennuksessa. En siis maksa niisä täyttä hintaa. Seli, seli, seli!

Rakas mieheni jaksaa huomauttaa tästä aiheesta säännöllisin väliajoin, eikä suostu ymmärtämään insinöörin putkiaivoillaan selityksiäni. Insinööreillähän on vain ongelma ja siihen ratkaisu piste. Älkääkä vaan väittäkö vastaan, sillä olen päivittäin insinöörien piirittämänä  ja luulen tai siis tiedän miten heidän aivonsa toimivat.  Kotona kärsivällisyydelläni ja ymmärrykselläni on kuitenkin rajansa. Mies on saanut kuulla, että helppohan siinä on huomautella, kun itse ei ruokaostoksia juuri tee. Tottakai minä tiedän olevani väärässä, mutta sitä en tietysti tunnusta. Tulikin tässä mieleen, että minustahan voisi tulla  hyvä puolustusasianajaja.

Kaupasta siis pitäisi ostaa vain sitä mitä sieltä tarvitsee. Totta. Kauppaan ei saa mennä nälkäisenä. Totta. Eikä ilman kauppalappua, ruokailut pitää suunnitella etukäteen jne. Toiset käyvät kaupassa kerran viikossa, toiset joka päivä. Tulisiko vähemmän hutiostoksia, jos kävisi kaupassa useammin, ja ostaisi vain sen mitä tarvisee?  Joka päivä kauppaan, töiden jälkeen? No thanks.

Sen tuo TV ohjelma sai aikaan, että  kävin läpi jääkaapin sisällön, sekä kuivakaapin säilykepurkit ja purnukat.  Tänään ruoka valmistui niistä aineksista, joita oli jo kaapeissa ja pakasteessa. En usko, että heitän 30% ostoksistani roskiin, ehkä noin 15-20%, mutta sekin on aivan liikaa. Yritän (ja yrittäkää tekin, jos postaukseni osui arkaan kohtaan) parantaa tapani. Ja tästä postauksesta ei sitten miehelle kerrota.

Päätyykö teillä ruokaa roskiin?http://www.ruokamenot.fi/saastovinkit/52-nainsaastat/110-nainsaastatruokamenoissa
26 kommenttia:

 1. Juuri heitin homehtuneita vihanneksia pois ja häpesin. En rahanmenoa niinkään (vihannekset eivät maksa täällä juuri mitään), mutta ihan sen tuhlauksen itsensä vuoksi. Ympärilläni on paljon ihmisiä, joilla ei ole varaa heittää ruokaa pois yhtään prosenttia; sitä ostetaan vähän kerrallaan (kun enempään ei ole varaa) ja käytetään tarkasti. Tässä ympäristössä on harvinaisen tylsää heittää ruokaa pois.

  Olen oikeasti aika hyvä käyttämään ruoka-aineet loppuun ja improvisoimaan pian huonoksi menevistä aineksista aterioita jne, mutta joskus käy silti näin. Ja jotenkin se on sitä nolompaa, koska osaan kyllä elää toisinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, se kyllä pistää miettimään, jos ympärillä on ihmisiä joilla ei ole varaa ruokaan. Silloin varmasti omatunto kolkutelee ja kovasti.
   Tänä viikonloppuna ollemme käytääneet pakasteessa olleita lihoja ja muutekin jääkaappi on tyhjentynyt. Yritän parantaa tapani!

   Poista
 2. Totta! Miun irlantiperheessä jossa oon aupairina menee vähintään tuo 30% hukkaan, tosin suurin osa siitä annetaan kanoille ja kissalle ulos syötäväksi eikä niille osteta erikseen ruokaa joten jotain säästöä sitä kautta. Mutta miuta niin usein ärsyttää kuinka lapset pyytää muroja aamupalaks ja sit syö pari lusikallista ja haluaakin leipää, ja vanhemmat vielä sallii tän. Hedelmiä ne saa mennä hakemaan lähes millon vaan (vanhin täyttänyt juuri 4 v) ja sit niitä kerran pari haukattuja omenia jotka on tippunu/heitetty lattialle monta kertaa löytyy millon mistäkin. Keräsin toissapäivänä 5 tuollasta omppua ja syötin lapsille samalla papattaen kuinka paljon niistä menee hukkaan kun vaan haukkaa kerran pari. Heti kun ne menee vähän mustaksi niin niitä ei voi syödä sit ollenkaan.

  Kamala paasaus täälläkin mut kun ärsyttää tollanen! Miun äiti opetti ettei mitään heitetä hukkaan vaan käytetään seuraavana päivänä jossain muussa ruuassa. Arvot kolahtelee täällä yhteen mut koitan sopeutua :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen tuhlaus tosiaan ärsyttää. Joskus mietin, että täällä näytää monella olevan tapana ostaa kerralla hirveä määrä ruokaa. Kun kaapit on täynä, niin silloin varmasti tuhlaakin enemmän. Yritä sinä opettaa lapsia syömään koko omena. Itse viipaloin aikaisemmin lapsille hedelmät, joten ei mennyt hukkaan.
   Tuokin taitaa olla aika yleistä, että joka päivälle tehdään uusi ruoka, vaikka edellis päivänän kokattua vielä olisi. Tätä lukiessa tuli mieleen, että en taidakkaan olla toivoton tapaus!

   Poista
 3. Opiskelijoiden taloudessa ei ole juurikaan varaa heittää ruokaa roskiin, vaikka sitäkin silloin tällöin tapahtuu. Meillä menee roskiin silloin tällöin paahtoleipäpakkauksien "kantapalat" tai ruisleipäpussin viimeinen pala kun sitä ei ehdi syödä ajoissa. Kurkuilla on myös paha tapa mennä pilalle ennen kuin ehtii sitä kokonaan syödä.
  Totta kai sitä välillä menee hukkaan isompiakin juttuja, mutta nuo tuli mieleen ensimmäisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän leipätilanne parani suuremman pakasteen myötä. Pistän heti puolet leivästä pakkaseen, joten se toinen puoli ei ehdi mennä pahaksi.

   Poista
 4. Ite yritän kiinnittää huomiota tähän tuhlaamis-asiaan, muistaakseni oon kanssa blogannu aiheesta Hollannissa ollessa.
  Meilläkin menee jotain roskiin, mutta yritän kovasti kattoa, ettei menis. Käyn säännöllisesti läpi kaikki purkit ja purnukat, samoin erilaiset mausteyms. pussit ja myös pakastimen.

  Mä teen salaatteja ilmeisesti niin paljon aina, että niistä osa menee roskiin, kun tummuvat herkästi tai jos salaatissa on säilykepersikoita, ei kukaan halua sitä seuraavana päivänä syödä. Oon yrittänyt tehdä salaatteja "joka laji omaan kippoon"- tyylillä, mutta sitten osa jää joka tapauksessa syömättä. Olin pitkän aikaa tekemättä salaatteja tästä syystä, kun raivo iski.

  Jogurtit eivät muuten mee päiväyksestä piloille. Niistä voi tehdä myös jatkojalosteita, kuten laittaa kuivakakkuun, tulee niin ihanan mehevää, mutta pitää muistaa sitten laittaa soodaa... hyvällä kaakaolla maustettu banaani/ mansikkajogurttikakku on ihanaa! Mä käytän jogurtteja tohon, jos huomaan, etteivät tee kauppaasa.

  Mäkään en muuten syö jogurtteja "raakana" (ihan oksennuksen makuista).

  Pesen (pyyhin) jääkaappia sen verran usein, ettei sinne hirveesti jää mitään nurkkiin. Meillä kun jääkaappi tupaa olemaan jatkuvasti maitoym. tahroissa, vaikka kuinka rättiä heilutan. Ja kitapurjeitani...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitäisköhän minunkin alkaa pyyhkimään jääkaapin hyllyt kerran viikossa? Silloin tulisi huomaamattaan tarkastettua sisältö, ja voisi vielä pelastaa jokun purkin roskapöntöltä. Hyvä idea!

   Poista
 5. Ei paady roskiin juuri mitaan. Korkeintaan juuri joku jaakaappiin unohtunut vanha jugurtti, mutta itse syon soijajugurtteja ja lapset ei jugurtteja syo(tykkaavat vaan banaanista ja Irlannista on vaikeaa loytaa banaanijugurttia!??Miksi?), niin niitakaan ei enaa roskiin mene.

  Kaytan tarkkaan kaikki ruuantahteet-pari paivaa viikossa on hyva pitaa sellainen paiva, etta kayttaa kaikki tahteet pois. Arkisalaattiin voi kayttaa jopa lasten evaslaatikossa syomatta jaaneet kurkunpalat-kun se salaatti itse syodaan. Vihanneksia/hedelmia meilla ei koskaan jaa vanhentumaan: voi tehda vihannessosekeittoa, banaanikakkua, omenapiirakkaa..ja porkkanat/kaali/omenat nyt muutenkin 'viedaan kasista', kun meilla on kani, pari ponia ja aasi. :) Vanhat leivankannikat menee samaan osoitteeseen ja ruuantahteita voi sekoittaa myos koiran ruuan sekaan. Kissa ei tahteisiin koske,pitaa olla tuoretta. Syo paremmin kuin me itse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän kissalle ei myöskään kelpaa ruoantähteet. Pitää olla pussiruokaa. Jos kalaa jää vähän jäljelle, niin sen kissa suostuu syömään. Jos siis on sillä päällä!

   Poista
 6. Voih, kyllà meillàkin menee ruokaa roskiin ja se harmittaa. Ei kyllà 30 prossaa, mutta menee silti. Minà taas puolustelen ostoksiani sillà, kun mieheni syò kausiluontoisesti. Vàlillà syò vaikka sità jogurttia joka pàivà joten ostan sità kun taas vàlillà sità ei syòkààn ollenkaan. Ei meillà kyllà koskaan jogurtit roskiin mene, mutta salaatti voi mennàkin, jos ostan sità paljon ja sitten mies ei sità kanssani syòkààn...on se vaikeaa ostaa kaikille. Yksinasuvat heittàvàt varmasti vàhemmàn roskiin vai meneekòhàn se niinkààn. Muistan suomessa yksinasuessani kuinka kaikki valmisruoat olivat tyyliin kokoperheelle tarkoitettuja eli aivan liian suuria yhdelle....Kiitos muistutuksesta ruoan suhteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen yrittänyt tyhjentää kaappeja ja pakastinta. Paljon on taas ruokaa kertynyt. En jaksa uskoa, että koskaa pääsen nolla prosentiin. 5% olisi hieno saavutus.

   Poista
 7. Minä olen hirivittävän pihi ja nuuka ja siksi katson huolella, mitä ostan. Allekirjoitan kauppalistan puolesta puhujiin. Näin onnistun jotenkin pitämään jääkaappimme ajan tasalla.
  Suunnittelen aamulla ennen töihin menoa, mitä haen kaupasta koulun jälkeen ja minä käyn siellä puodissa joka päivä. Ostan kerralla vain sen, mitä tarvitaan eli esim. kaksi perunaa, kaksi tomaattia, kurkun, ruukkusalaatin, pienen jogurtin, kaksi appelsiinia, yhden banaanin jne... Leipää vain yhtä lajia ja siitäkin laitan puolet pakastumaan heti kotiin tultua. Jos syömme lihaa, sitä voi ostaa isommankin erän, mutta kaikkea ei ole pakko valmistaa, vaan pakastumaan voi laittaa osan. En osta mitään listani ulkopuolelta. Varaan rahaa sen verran, mitä uskon tarvitsevani, ettei tule kiusausta ostaa herätteitä. Pankkikorttia en käytä muuten kuin bensaa ostaessani.

  Tämä toimii silloin, kun minä olen kahden hengen taloutemme ruokavastaavana eli pääasiassa arkipäivinä. Vaimoni on suurpiirteinen ja ostaa kerralla suuria määriä, koska se on muka kokonaisuudessaan halvempaa. Niinhän se on, jos olisi iso perhe, mutta kun lapset ovat maailmalla, niin meillä salaatit, vihannekset, hedelmät, jogurtit, viilit yms. pilaantuvat, koska me syömme loppujen lopuksi vähän.
  Minun malli on vaivalloinen, mutta ajan kanssa sillä säästää, mutta en minä ole koskaan säästöjä laskenut. Silloin kun lapsukaiset asuivat kotona, ei tämä laskenta onnistunut. Lasten kulutus on lopulta aika arvaamatonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo sinun teoriasi kuulostaa hyvältä. Siinä on vaan se mutta, että pitäisi mennä kauppaan joka päivä. Minulla käy niin, että sitten ostan kyllä muutakin kuin kolme perunaa ja tomaatin. Ymmärrän vaimoasi, sillä on tosiaankin helpompi ostaa kerralla enemmän. Täytyy siis kehitellä se kultainen keskitie!!!

   Poista
 8. Meilla ei kylla mene roskiin kuin korkeintaan joku nahistunut kurkku tai mataneva persiljanippu.

  VastaaPoista
 9. Meillä perhe nauraa äidin "perunakokoelmaa" eli tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita, jotka haluan käyttää johonkin. Minunkin on tosi vaikea heittää mitään pois, paitsi pilaantuneista vihanneksista ja hedelmistä saan nautintoa kun laitan ne kompostiin, ties mitä ihme kasveja niistä kasvaa aikanaan kun päätyvät takaisin multaan (harvassa ovat keski-ikäisten huvit!) Kaikki lihatähteet menevät paikallisille kulkukissoille, jotka kulkevat pihasta toiseen ruokaa etsien. Kissoja on hyvä olla kylävieraina, koska asumme maalla peltojen vieressä, ja rotista tulisi haittaa.

  Kun lapset lähtivät opiskelemaan, oli mahdotonta tietää millä kokoonpanolla syödään viikonloppuna, joten hankin pakastinkaapin jonne ostan tarjouksesta milloin mitäkin. Marketissa säästän aikamoisia summia kun ostan viimeisen päivän lihoja ja pakastan heti.Toisaalta, jos liha tai kala vähänkään epäilyttää, tarjoan sen surutta kissoille, niillä on parempi bakteerinsietokyky. Näköjään hyvinhoidetut kotikissat ovat päinvastoin tosi nirsoja!

  Kaupassa käyntiä vihaan, jätän sen aina viime tinkaan, en tiedä miksi. Ostan mieluummin kerralla paljon ja sitten käyn harvemmin.Inhoan myös ruuanlaittoa joten ateria pitää syntyä äkkiä! Itse asiassa inhoan kaikkea kotitalouteen liittyvää, viihdyn paljon mieluummin puutarhan puolella!

  Mutta tosi on että jos jostain pitäisi säästää, kauppalaskut voisi puolittaa. Toivottavasti sitä päivää ei kuitenkaan tule!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten edes ostaat ostaa ruokaa vain kahdelle? Ajattele sitä ruokamäärää, jonka olet vuosien mittaan kotiin raahannut.
   Nuo kulkukissat voisivat opettaa meidän nirsolle kissalle, että normaalia ruokaakin voi syödä. Äiti nimitti kissamme prinsessaksi, koska on niin konstikas ruoan suhteen.

   Poista
 10. Meiltä ei mene juuri mitään roskiin. Joskus harvoin voi joutua heittämään leipää rodeen, kun siihen on tullut hometta. Luulen, että se johtuu suurista lämpötila- ja kosteusvaihteluista sisällä. Itsehän en syö leipää eli miehen piikkiin menee ;)

  Joskus joudutaan myös heittämään salaattia pois. Meillä kuluu paljon salaattia, mutta olen havainnut, että jotkut rehut eivät säilykään niin kauan kuin pitäisi. Käytetään siis paljon noita kauppojen salaattipusseja. Jotkut nahistuvat ja tummuvat ihmeen nopeasti, kun taas jotkut säilyvät ihan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä totta, että leipä alkaa homehtumaan aika nopeasti. Ruisleipä kylläkin säilyy täälläkin aika pitkään (siis silloin kun sitä herkkua on).
   En enää osta noita salattisekotuspusseja, koska meillä kävi jatkuvasti niin, että heitin kalliit salaatit roskkiin. Nyt ostan vain halvan lehtisalaatin ja sillä pärjätään ihan hyvin.

   Poista
 11. Samaa Ruattissa... itse olen taitava tekeen jätteistä omelettia, leivon leipää vanhasta (?) maidosta, yritän ostää vähemmän....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla onkin aian hyviä reseptejä blogissasi.

   Poista
 12. Terveiset Turkista, tasta ruoka havikista oli juttua joku aika sitten taalla: http://siskotkokkaa.blogspot.com/2012/04/ostatko-sina-ruokaa-suoraan-roskikseen.html

  Meilla menee joskus salaattia roskiin kun teen sita kai aina liikaa, vihannekset ja hedelmat ostan kerran viikossa markkinoilta jos vaan jaksan kayda ja muut tuotteet lahes paivittain, meilla ei toimi se etta kerran viikossa kaytaisiin kaupassa. Huomasin etta tallöin tuppaa ruokaa menemaan roskiin, emme osaa suunnitella kai ruokatarpeitamme etukateen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy lukea tuo postaus paremalla ajalla. Minun on aina käynyt kateeksi nuo "lämpimien" maiden vihannes ja hedelmäkojut. Tänään viimeksi raahasin kotiin paljon hedelmiä - siis supermarketista.
   Meillä ei myöskään toimi tuo "kerran viikossa kaupaan". Sellainen kolme kertaa viikossa on se sopiva. Työmatkallani on kaksi ruokakaupaa, joissa voin nopeasti poiketa töiden jälkeen.

   Asiasta kymmenenteen. Juttelin juuri tuolla jääkylmällä jalkapallokentällä yhden äidin kanssa, joka lensi eilen Turkista tänne. Olivat olleet viikon siellä lomalla, ja lämmintä oli ollut +30. Kävi kateeksi!

   Poista
 13. Me ollaan aika hyviä tässä asiassa .. Käydään kerran viikossa ruokakaupassa ja ennen sinne menoa syödään kunnon aamiainen :D
  Mietitään koko viikon menu etukäteen ja sitten listataan mitä tarttee ostaa, ja tarkastetaan kaapit ensin josko sielä vaikka jo olisi valmiina tomaattimurskapurkki tms ..
  Joskus joutuu heittämään pois pilaantuneita tomaatteja tai salaattia, mutta tosi harvoin niitäkään. Tässä maassa on niin perskuleen kallista, että ei tosiaan voi heittää pois mitään ellei ole ihan pakko (=kävelee itse ulos jääkaapista kompostiin) ...

  Hyvä aihe postaukseen - kyllä kaikkien kannattaa tarkastella omia ostostapojaan; every little helps :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rahaahan siinä samalla pois heittää. Siellä tosiaankin saa katsoa mihin pennosensa pistää! Kallis on Sveitsin maa.
   Ostin meillä uuden kompostorin. Lähinnä kylläkin leikattua ruohoa varten, mutta kyllä sinne käyn viemässä muutakin.
   Tuo on kyllä hyvä säästövinkki, että syö kunnolla ennen kauppaan menoa. Toinen on se, että ei ota lapsia mukaan. Ne kun lappaa tavaraa kärryyn ja vasta kassalla huomaa, että mikäs se tuo keksipaketti on?

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!