keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Tämä ei ole ruokablogi, mutta...


Pitkänäperjantaina Irlannissa syödään perinteisesti kalaa. Lohi oli tarjouksessa, ikkunalaudalla kasvaa baisilikaa ja persiljaa. Kaupan surkeasta ruokakermavalikoimasta (lue lähikaupassa oli peräti yhtä lajia, eikä sekään kovin kevyttä), otin purkin ostoskärryyn. Näistä aineksista piti saada perjantaiksi ruokaa.

Kävin läpi omaa reseptikansiota ja löysin lohipastan ohjeen.  Muistan saaneni tuon reseptin asuessani Englannissa ja teinkin sitä pari kertaa. Annasta leikattu ohje oli jo vähän kellertynyt, mutta sehän ei haittaa. Tälläinen aarre yli  kymmenen vuotta  kansiossani, enkä ole muistanut koko reseptiä!  Lohipasta sai erittän lämpimän vastaanoton meidän miehiltä, joten ajattelin jakaa tämän resptin myös teidän kanssa.

Kiitokset Ira Hammermanille, joka ilmeisesti on joskus ollut Suomessa jostakin syystä kuuluisa, hyvästä reseptistä. Näin se menee:

LOHIPASTA

200g kylmasavulohta  (alkuperäisessä ohjeessa oli vain 100g)
300g herkkusieniä
½ sitruunan mehu
1 ½ rkl voita
1 valkosipulinkynsi
2 dl kermaa
1 ½ dl liha-kasvis- tai kanalientä
Tilkka valkoviiniä
Persiljaa, suolaa, jauhettua pippuria, basilikaa, parmesaania
Tagliatelleä

1.       Leikkaa lohi ohuiksi suikaleiksi. Puhdista ja viipaloi herkusienet. Purista päälle sitruunamehu.
2.       Sulata  ½ rkl voita kattilassa. Lisää murskattu valkosipuli ja anna hautua hetki kannen alla. Kaada päälle kerma ja liha/kana/kasvis-liemi sekä tilkaa viiniä. Lisää lämpöä ja anna kastikkeen seota. Jos käytät kevytkermaa tai ruokacremeä taytyy kastiketta suurustaa maissijauholla.
3.       Laita tagliatellet kiehumaan suolavetten.
4.       Sulata 1 rkl voita paisinpannulla. Lisää sienet vähän kerrallaan ja freesaa niitä sekoittaen. Hienonna persilja ja lisää se lohen kanssa pannulle.  Kuumenna miedolla lämmöllä ja mausta kevyesti.
5.       Mausta kermakastike suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla. Kaada kastike kuman pastan päälle ja lisää sekaan lohi-sieniseos. Päälle basilikanlehtiä, mustapippuria myllystä ja parmesaaniraastetta.


Meidän suursyömäreille kaksinkertaistin tämän reseptin ja kaikki meni.
Nauttikaa!




10 kommenttia:

  1. Mmm,tuota voisin syödä nyt,mutta kun lohi täälläpäin on pirun kallista...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että kala kun kala käy. Tee vain pelkkä kastike ja herkkusienet sekaan.
      Meillä löytyy kalaa kuin kalaa. Ajattele olen vasta viime vuosina tajunnut, kuinka hyvää sen on. Täytyykin kirjautua ruokablogisi lukijaksi, jos siellä olisi kalareseptejä.

      Poista
  2. Kuulostaa ja nayttaa hyvalta! Kiitos reseptista :)

    VastaaPoista
  3. Oi juku, tatapa onkin kokeiltava pikimmiten! Kiitos reseptista :)

    VastaaPoista
  4. Lohi on herkullista (ja terveellistä), ja voisin jopa kokeilla tätä kotona. Olen aika laiska ruuanlaittaja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohi on mielikalani...tai kyllä voissa paistetut muikutkin maistuvat. Lohi v muikut.... kumpihan voittaa?

      Poista
  5. Kuullosti niin hyvältä, että otin reseptin talteen. Laitan sitä joku päivä, kun on noita vieraitakin tulossa. Kiitos!

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!