maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kesätyökiista

Jostain syystä meidän murkulla ja minulla on ollut viime aikoina kinaa vähän joka asiasta. Minä nimittäin jo luulin, että nämä pahimmat kuohumiset on jo kuohuttu, mutta taisin olla väärässä. Viime vuonna koulu ja harrastukset veivät paljon energiaa. Niin paljon, että perheen kanssa ei enää jaksanut / viitsinyt kinata.

Tämä vuosi koulussa on ollut sanalla sanoen lusmuvuosi. Ei läksyjä, paljon hyppytunteja ja muutenkin tuntuu siltä, että koulussa ei tehdä yhtään mitään. Harrastuksia onneksi on ollut, mutta viime viikolla nekin loppuivat kuin seinään. Hockeykausi on ohi, ja viimeinen jalkapallo-ottelu pelattiin perjantaina. Nyt sitten on vapaa-aikaa vaikka muille jakaa.

Kesätöistä on keskusteltu sivistyneesti ja riidelty. Tiedän, niitä on vaikea löytää, mutta mitään ei löydy jos ei edes yritä. Isä on yrittänyt myös asiasta jutella. Olen myös sanonut, että maksamme jokun leirin tai kurssin, jos sopiva löytyy. Edessä on pian kolmen kuukauden kesäloma. Kolme kuukautta on pitkä aika KAIKILLE osapuolille, jos ei ole mitään tekemistä. Suomessa käydään lomalla, mutta siihen ei mene kuin kaksi viikkoa ja risat. Entäs sitten se loppuaika? Kotona olisi kyllä paljon tekemistä, mutta arvatkaapas vaan tapahtuuko mitään ilman, että asiasta pitää huomauttaa kymmenen kertaa.

Sekään ei auta, että kaveripiirissä (ja heidän perheissään) ei kannusteta kesätöitä etsimään. Nuoret kuulemma tarvitsevat lomaa, ja ehtivät kyllä tekemään ihan tarpeeksi töitä tulevaisuudessa. Sama asenne näytti olevan myös silloin, kun kesätöitä oli helppo löytää. Olin suorastan järkyttynyt, kun huomaisin, että yliopistoissa opiskelevien nuorten vahemmat maksavat heille matkat Kanadaan tai  USAn kesäksi. Osa opiskelijoista  kävi siellä ihan oikeasti töissä, kun taas osa vietti vaan lomaa, vanhempien toimiessa maksumiehinä. Työpaikka enkä löytyi, mutta jos työ oli tylsää, ei siellä montaa päivää viihdytty.

Minusta tuntuu, että kukaan ei ymmärrä minua tässä asiassa. Kuinka tärkeää on oppia mistä raha tulee, saada työkokemusta ja jotain tekemistä pitkäksi kesäksi. Jos ottaisin vastavalimistuneen nuoren töihin, niin mielummin palkkaisin sellaisen, joka on täyttänyt kesät kaupan hyllyjä, kuin sellaisen, joka on vaan ollut.

Jos ihmettä ei tapahdu, niin edessä on erittäin pitkä kesä. Enkä voi sanoa, että sitä innolla odotan.

27 kommenttia:

 1. Voi miten tuttu juttu, meillä on ihan samat sävelet täällä... Kesätöitä on kyllä haettu, mutta eihän niitä 17 vuotias saa kuin ehkä suhteilla. Viime kesänä oli lyhyt pesti srk:lla, mutta sieltäkään ei ole tälle kesälle mitään luvattu, mutta odotellaan nyt vielä jos sieltä jotain vielä kuuluisi. Pakkohan sitä on pojan oppia omat bensarahansa jostain tienaamaan, kyllä juttu on näin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kaikki luokan pojat menivät "peltiä vääntämään". Taitaa olla ne ajat ohi. Kyllä se täällä on myös niin, että ne harvat kesätyöpaikat menee suhteilla. Koska mieskään ei ole täältä kotoisin, on niitä suhteita vähänlaisesti. Tai hei, eikös siellä teidän raksalla olisi kahdelle lomalaiselle töitä? Toivossa on hyvä elää jne.

   Poista
 2. Tuo rahan arvon opettaminen lapsille on tärkeä asia, mutta en usko, että sitä ainoastaan kesätöiden kautta opitaan. En nuoruudessani ollut koskaan kesätöissä - elettiin sellaisia aikoja, että nuorten oli vaikea löytää pääkaupunkiseudulta kesätyöpaikkoja, ainakin ilman suhteita. Minun vanhemmillani ei sopivia yhteyksiä ollut. Lomailin siis kesät ja kävin esimerkiksi (vanhempien kustantamilla) kielikursseilla. Toki pitkän loman aikana ehtii sekä lomailla että tehdä töitä, mutta edes osa loma-ajasta pitäisi nuorten mielestäni saada pyhittää ihan vaan olemiseen ja omiin kiinnostuksenkohteisiin.

  Minusta on ilman kesätöitäkin kasvanut rahan arvon hyvin ymmärtävä ihminen. Suhtaudun rahaan ehkä liiallakin kunnioituksella siinä mielessä, etten osaa oikein rennosti rahaa käyttää silloinkaan kun siihen olisi varaa. Luulen, että isoin opettaja on ollut omien vanhempieni esimerkki. He käyttivät ja käyttävät säntillisesti ja vastuullisesti rahaa, ja koko perheen voimin kiristimme kukkaron nyörejä nuoruudessa silloin tällöin, kun rahat olivat taloudessa tiukalla. Se opetti paljon paitsi rahan arvosta ja myös yhteisvastuusta.

  Työkokemusta on tietysti hyvä kartuttaa, mutta sain minä ihan hyviä töitäkin ennen pitkää, kun oli vähän opintoja alla ja tulevaisuudensuunnitelmien suuntakin paremmin selvillä.

  Älä siis ainakaan tulevaisuudesta vielä huolehdi, jos kesätyöt jäävät teiniltä tältä kesältä. Kyllä hänellä on vielä aikaa tulla vaikka kuinka vastuulliseksi ja rahan arvon ymmärtäväksi aikuiseksi - yllättävän tehokkaasti lapset ja nuoret imevät perheympäristöstään vaikutteita ja oppivat vanhemmilta ilman varsinaista oppiakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa siinä, että rahan arvon oppii kyllä muutenkin. Poika ei liikoja rahaa pyytele, joten tuhluriksi häntä ei voi sanoa. Autokoulua varten olisi hyvä saada vähän rahaa säästöön.

   Syy miksi olen kesätöiden kannalla on siinä, että irlantilainen kouluvuosi on vain noin 7 kk pituinen. Lomia on vähän joka välissä. Kolmen kuukauden aikana aika tulee pitkäksi, koska harrastukset ovat silloin tauolla.

   Tylsä ja lyhytkin kesätyö opettaisi ainakin sen, että on oltava ajoissa paikalla ja tehtävä työtä, joka ei välttämättä kiinnosta yhtään. Syksyllä opiskelu saattaa maistua paljon paremmin, jos kesän aikana selvisi, että ruokakaupan hyllyjä en ainakaan halua täyttää.
   Irlannissa on myös se huono puoli, että koko kesän on surkea sää. Silloin ei pääse edes ulos pelaamaan jalkapalloa.

   Olen ehdottanut, että etsisi esim jonkun sopivan kurssin, joka tietysti maksaisimme. Ainakaan vielä ei ole ehdotuksia tullut! Katsotaan mitä kesä tuo tullessaan.

   Poista
 3. Samat ongelmat täällä: viime kesänä meillä pitkästyi kolme nuorta ilman kesätöitä, yliopiston lomat ovat vielä pitempiä kuin koulun! Luulen että keskimmäinen tytär kyllästyi niin joutilaisuuteen, vaikka kävikin matkoilla, että tänä kesänä hän jää suosiolla pääkaupunkiin ja hakee töitä. Poika väittää hakevansa töitä, mutta eipä niitä vaan ole, joka kaupassa on varmaan nippu CVitä. Suhteilla työt löytyvät!

  Meillä on ongelmana sekin että jonkun pitää kuitenkin ajaa nuori töihin kaupunkiin ja hakea takaisin, yhtenä kesänä tyttärellä oli osapäivätyö, joskus vain pari tuntia päivässä -vietin sen kesäloman odotellen häntä ostoskeskuksen parkkipaikalla.

  Minun exäni oli aina kesätöitä vastaan, mistä syystä kellään lapsista ei ole mitään kesätyökokemusta mistään, edes buumiajoilta. Ne, jotka jo kouluaikana olivat töissä, saavat jatkossakin kesäduuneja. Miehen argumentit olivat laatua: heidän pitää lukea kesälläkin, ja levätä, ehtii töihin myöhemminkin. Minä taas olin joka kesä töissä 15-v. alkaen, pelkästään siitä syystä että sain OMAA rahaa! Se oli ihanaa. Opiskeluun tuli myös kummasti motiivia kun puursi kahvilan keittiössä kesäkuumalla.

  Jos pojallesi ei kuitenkaan löydy kesäduunia, miten olisi iirinkielen tai joku urheilukurssi? Vapaaehtoistöitä voi löytyä myös. Entä sukulaiset? Tarvitaanko ruohonleikkaajaa, aidanmaalaria, lastenvahtia? Kaikki suhteet kannattaa hyödyntää, myös työpaikalla. Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkäksihän se aika tulee, jos päivät ja yöt (vuorokausirytmi menee pian sekaisin) katsotaan tvtä, pelataan xboxia tai roikutaan netissä. Sääkään ei aina suosi. Edes kuukauden kesätyö olisi hieno jutuu. Sittenkin jäisi aikaa lomailuun.

   Töitä ei löydy, jos ei niitä hae. Toisaalta, jos ei sittenkään löydy, niin voi ainakin sanoa, että on yrittänyt.On ihan terveeliistä tehdä työkseen jotain tylsää, sillä monella irlantilaisnuorealla näytää olevan sellainen käsitys, että kun he valmistuvat pääsevät he heti hyviin töihin. Kaupallisia-aineita lukenut suoraan toimitusjohtajaksi, rakennusinsinööri vastaamaan monen miljoonan projekista jne. Eihän se ihan niin mene. Työpaikallakin, vaikka olisi koulutusta, pitää aloittaa aika pohjalta ja sieltä sitten edetä. Silloin voi "maisterillakin" olla välillä tylsää!

   Tulevaisuuden työpaikoista käydään sellaista kilpailua, että silloin kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos paikka ei irtoa suhteilla, niin silloin se irtoaa koulutuksella ja kokemuksella ja ennen kaikkea oikealla asenteella.

   Iirinkieli ei poikaa kiinnosta, eikä sukulaisista (täällä) ei ole valitettavasti apua, mutta muut vinkkisi olivat ihan hyviä. Kiitos niitä. Sopivan hetken koitettua, esitän ne pojalle.

   Valitettavasti täällä pelataan suhteilla, ja minäkin olen hitaasti oppinut hyväksymään, että niin se on. Tuulimyllyjä vastaan ei kannata taistella.

   Kesätyötän kautta saatua kokemusta ja niitä tärkeitä suhteita ei tässä maassa kenenkään kannattaisi väheksyä. Ajat ovat muuttuneet!

   Poista
 4. Toivottavasti poikasi innostuisi ajatuksesta, ettà olisi sità ihan omaa rahaa, itse tienattua....rahankuvat silmissà minàkin aikoinani 15-vuotiaana (vai olisinko ollut jopa 14) kesàtyòt aloitin. Olen samaa mieltà, ettà lapsilla tàytyy olla lomaa, mutta kyllà kolmesta kuukaudesta se puolet menis aivan hyvin tyòntouhuissa. Mieheni on kanssani onneksi samoilla linjoilla, jollei jopa tiuksempi kesàtòiden suhteen (jo nyt) kuin minà, mutta kyllà tààllàkin on vàhàn se meininki ettà vanhemmat maksavat kaiken, blaaah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä innostumista tässä odottelen. Vaikka vain kuukaudeksi löytyisi jotain työtä, niin se tekisi hyvää. Oma raha on aina omaa rahaa, ja sitten ainakin olisi jotain tekemistä. Mikään ei ole niin rasittavaa katseltavaa ja kuuneltavaa kuin tylsistynyt teini, joka makaa sohvalla ja valittaa. Parempi olla liikoja ajattelmatta! Ei teillä olisi siellä lapsenvahdille töitä? Voisi pistää pojat pelaamaan jalkapalloa ja muutenkin heidän kanssaan touhuta!!!!

   Poista
 5. Minä en koskaan ollut kovin innostunut kesätöistä mutta vanhempani laittoivat minut ensi kertaa 16-vuotiaana töiden hakuun. Töitä ei löytynyt mutta vanhemmat päättivät sitten palkata minut kotiin kuukaudeksi töihin. Vaihtoehtoja ei oikein annettu. Me asuimme maalla ja eläinten ja puutarhan hoidossa riitti hommia. Lisäksi autoin ruuanlaitossa ja siivouksessa. Minulla oli aina lista joka päivälle tehtävistä miti tehdä ja sitten mulle maksettiin ihan kunnon palkkaakin :) Taisi olla 600 €, mikä oli paljon kun en ollut siihen mennessä mitään koskaan tienannut. Ehdottaisin jotain tällaista jos töitä ei löydy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse näin joitain hassuja kuukausia vajaa kolmeymppisenä olen onnellinen etteivät omat vanhempani painostaneet minua kesätöihin teininä.

   Kolme kuukautta ei minusta ole ollenkaan pitkä aika ja henkilökohtaisesti olen sitä ajatusta vastaan että jokaisena vuoden päivänä on mielessä oltava hyötyajattelu.

   Rahan arvon ymmärtää siinä vaiheessa kun asiat joutuu itse maksamaan ihan jokainen terve nuori. Siihen ei tarvita kesälomanpituista pakkotyötä :)

   Poista
  2. Komppailen Taikaa enkä viitsi keksiä pyörää uudelleen, koska tässä tuli esille minunkin mietteet asiasta.

   En ole koskaan ollut kesätöissä (koulun TET-töissä kylläkin, mutta nehän olivat vain muutaman viikon), mutta rahanarvon olen aina tajunnut. Aika pienestäkin jo, koska vanhemmat kyllä muistivat ilmoittaa, ettei "raha puussa kasva."

   Mielestäni nuori tarvitsee myös vapautta ja omaa aikaa ja teininä se tarve suurimmalla osalla korostuu. Silloin myös on aikaa viettää eri tavalla aikaa kaverien kanssa, mikä minusta on tärkeää sosiaalisten suhteiden kannalta.

   En ole kesätöitä vastaan, en missään nimessä, mutta jotenkin ajattelisin, että nuorella pitäisi olla siihen enemmän sananvaltaa eli ei laitettaisi ns. pakkotyöhön.

   Toisaalta ollessani itse nuori, kesätyöt eivät olleet ainakaan kaupungissa niin yleisiä muutenkaan.

   Poista
  3. Milsu: Hyvä idea! Viime kesänä jätin joka päivälle kaksi työtä päivän aikana tehtäviksi. Ihan vaan pesukoneen tyhjennystä tai astianpesukoneen täyttöä tai ruohonleikkuuta. Joskus oli työt tehty kunnolla, joskus taas tekemättä. Jospas sovittu palka toimisi paremmin porkkanana. Katsotaan miten käy.

   Poista
  4. Taika: Irlantilaisilla yläkoululaisilla on ainakin 5 kk vuodesta lomaa, joten kyllä sitä leppoaikaa on ihan tarpeeksi.

   Valitettavasti täällä työllisyystilanne on todella huono ja työpaikoista suorastaan tapellaan. Kaikenlainen työkokemus on nyt kovassa kurssissa, ja vaatimukset korkealla, koska on mistä valita. Monessa perheessä ne kesätyötulot ovat todella tärkeitä, sillä opiskelu on tässä maassa kallista.

   Viime kesänä lomaa oli vähän vähemmän, kokeiden takia, ja kyllä silloinkin poika monta kertaa sanoi, että voi kun olisi jotain tekemistä.

   Tuo on kyllä totta, että Siperia opettaa näissä raha-asioissakin!

   Poista
  5. Elegia: Tuossa jo mainitsinkin, että vapaa-ajan puutteesta ei täällä tarvitse nuorten kärsiä.
   Pakkotöihin nykynuoria on kyllä erittäin vaikea laittaa, osaavat kyllä pitää hyvin puolensa!
   Viime kesän tylsistymisen hyvin muistaneena luulen vaan, että kuukaudenkin kesätyö, vaikka vain pari tuntia päivässä, voisi olla ihan hyvä kokemus.
   Kavereillekin jäisi vielä paljon aikaa. Katsotaa mitä tuleman pitää.

   Poista
 6. Hei!

  Entä jos etsisi netin kautta myös Suomesta töitä? Opiskelija-asuntoja on yliopistopaikkakunnilla kesäisin tyhjänä edullisesti. Englantia äidinkielenään puhuvalle voisi jotain löytyvän edes kuukaudeksi tai pariksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikää on vasta 16 v, joten ehkä ensi kesänä tuokin olisi ihan varteenotettava vaihtoehto. Mummu asuu valitettavasti niin pienessä kylässä, että sieltä tuskin töitä löytyisi.

   Poista
 7. Kyllä minusta 3 kk lomasta voisi osan aikaa tehdä töitä vaikka on noinkin nuori kuin poikasi on. Itse olen 15-vuotiaana ollut töissä (metsänistutuksessa) kesällä ja ansainnut koulurahoja.

  Ulkopuolisen töissä ehkä oppii myös enemmän vastuuta ja sitä, että niitä tylsiäkin töitä täytyy välillä tehdä. Kun on itse tienannut rahaa, niin siinä kasvaa myös henkisesti ja nauttii ehkä enemmän sillä rahalla saavutetusta tavoitteesta (esim. ajokortti). Mutta hankalaahan on töitä saada, jos niitä ei kerta kaikkiaan ole. Suomessahan esim. marjanpoiminta (mansikan tms.) ei kelpaa suomalaisille opiskelijoille, on huonosti palkattua ja raskasta, mutta tunnen muutaman Venäjältä olevan, joille se työ on kyllä kelvannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palkka on tietysti ihan tervetullutta, mutta ennen kaikkea töissä käydessä oppii juuri tuota mainitsemaasi vastuutta ja sitä, että moni tienaa leipänsä tekemällä tosi tylsää työtä, vuodesta toiseen. Sitä saattaa kummasti lukuinto kasvaa, kun tajuaa, että opiskelulla voi tulevaisuuden työpaikkaan itse vaikuttaa.
   Meillä töissä on joka kesä kesätyöntekijöitä yliopistoista. Aika pian sen huomaa, kenellä on asenne kohdallaan. Heidän tietopuolestaan en tiedä mitään, mutta aika hyvin pystyn päättelemään, kenet saatan nähdä seuravana kesänä uudestaan, ja kenet jopa vaikituisena työntekijänä muutaman vuoden kuluttua.
   Tästä työn kelpaamisesta olen tehyt viime aikoina havaintoja. Muutama vuosi sitten ravintoloissa, bensa-asemilla jne oli paljon ulkomaalaisia työntekijöitä. Nykyisin jopa McDonaldsila on irlantilaisia töissä. Bensa-asemilla en vuosiin tavannut yhtään irlantilaista työntekijää, mutta nykyisin kassalla saattaa olla Patrick!. Sama ilmiö myös lähikaupassani. Kun se viisi vuotta sitten avattiin, yli puolet työntekijöistä oli muualta, nyt vain 20%. Näin ne ajat muuttuvat.

   Poista
 8. Toivottavasti poikasi huomaa,että on ihan hyödyllistä (sekä omalle taskulle että muutenkin) olla kesätöissä,Vähän samanlaisia kokemuksia oli oman pojan kanssa,osa tosin silloin johtui ujoudesta,joka sitten onneksi meni sitten ohi Mäkkärissä työskennellessä.Täällä kyllä tosi monet etsivät kesätöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon.Kuten sanoit, ujous karisee ja itseluottamus kasvaa, kun huomaa, että pärjää. Töitä on todella vaikea löytää, mutta voisi sitä edes yrittää. We shall see..

   Poista
 9. Varmaan aika paljon riippuu siitä, miten paljon taskurahaa nuori saa kotoaan. Minä en koskaan saanut juuri mitään, siispä oli ihanaa kun saattoi esim. säästää pieniä matkoja varten, ostaa uusia vaatteita jne. Nykyäänhän nuoret saavat kaiken tämän muutenkin.

  Minusta kesätöistä on silti muutakin hyötyä: osaa esim. arvostaa jotakuta joka rehkii kassalla tai kahviossa, minä opin myös puutarhahommista paljon ollessani puistotyöntekijänä. Tajusin, että en ainakaan halua konttorirotaksi, kun istuin palkanlaskijana, enkä innostunut yksityisyrittäjyydestä, kun seurasin uupunutta kahvionpitäjää pitkine päivineen. Työpäivän pituus hämmästytti koulupäivään tottunutta, ja mieleen tuli, että ne muut, aikuiset työntekijät saivat vain pari hassua viikkoa lomaa, muutoin he tekivät sitä työtä joka arkipäivä, vuosi toisensa perään. Löytyi uusi näkökulma opiskeluun! En kadu yhtäkään kesäduunia, ja aina jäi viikko pari aikaa lomailuun ja matkoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, täällä taskurahoijen kanssa näytetään olevan edelleen aika avokätisiä. Meillä ei anneta mitään tiettyä summaa viikossa. Pojista vanhempi ei paljoa pyydä, joten tuhlariksi häntä ei voi kutsua. Hänellä on aina kaapissa rahaa, kun on saanut sitä lahjaksi tai mummulta. Yksi syy tähän kesätyön "karttamiseen" voikin olla juuri tuo syy, että hän ei juuri rahaa tuhlaa. Vaatteet ostaa nykyisin itse, ja minä annan rahat. Aina on riittänyt! Elokuvalippuun ei paljoa mene, eikä hampurilaiseen. Juniori puolestaan on aina pyytämässä, eikä mielellään koske omiin rahoihinsa. Hän varmasti menee heti töihin, ja eurot vaan kiiltävät silmissä!

   Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että työpaikoilta oppii todella paljon kaikenlaista, myös itsetään. Sekin on erittäin hyvä havainto, jos kesän jälkeen tajuaa, että tuolla en ainakkan halua seuraavaa 40 vuotta tehdä töitä! Koulunkäynti pitkine lomineen onkin ihan ok, kun tajuaa, että siellähän on paljon vapaa-aikaa.

   Poista
 10. Aurora paasi turun kaupungille hommiin kuukaudeksi eli on isell akoko kesakuun ja vahan heinakuuta, sen jalkeen pitais menna myymaan mansikoita yms seka jaateloa Turun suuntaan, mutta se tyo nyt tuntuu tokkivan, oli viime lauantain harjoittelemassa toisten tyttojen ja poikien kanssa mansikkafarmilla ja musta tuntuu, etta Auris ei ymmartanyt ihan kaikkea, kun puhuvat Suomea....Sinalla ei ole kesatoita, tulee tanne kesakuussa...eika Miksullakaan mutta han on 15 v.Kesatyopaikat on taalla kiven alla, Auriksen muutama luokkakaveri on tosi masiksessa. Auris ei ole kehdannut kertoa omista toistaan mitaan, havettaa kun on parikin kesatyopaikkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auriksellahan on käynyt hyvä tuuri. Kaksi työtä! Meneekö Miksu riparille nyt kesällä? Ajattele siitä on jo kaksi vuotta, kun oltiin Keuruulla. Mihin tuo aika menee?

   Poista
  2. juu Miksu menee Poyholaan heinakuussa. Aika menee kylla vikkelaan....tuntuu etta 2 vuotta oli just vahan aikaa sitten.
   Auroralla kavi tosiaankin tuuria kesatyopaikan suhteen. E

   Poista
 11. Lastenhoitoapua saan varmasti, mutta kodinhoitajaa olisin vailla, heheh..Ei taida herralle kelvata :D Toivotaan nyt ettà poika innostuu. Minà aikoinani kyllàstyneenà kyselin mun àitiltà ettà mità tehdà, kun olin tylsistynyt. Aina sieltà tuli sama vastaus: "siivoa huone". En sitten jaksanut enàà kysellà, kun vastauskin alkoi tympimààn...voisit kokeilla sitten samaa taktiikkaa jos kày niin ikàvàsti ettà kesàllà poikaa kyllàstyttàà ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotekin minusta tuntuu, että tästä kodinhoitajasta ei olisi sinulle paljon iloa. Siis jos siistetystaso on samaa kuin omassa huoneessa. Huoneen siivoamisesta muistutan harva se päivä, ja sitten kyllästyn ja ajattelen, että asu sitten sotkun keskellä. Minähän en sitä siivoa! Jos oikein aika tulee pitkäksi, niin silloin pyydän leikkaamaan ruohon. Joskus jopa onnistuu.

   Jos taas englannin opettajaa tarvitset, niin se luonistuu pojalta hyvin!

   Poista

Jätä kommentti. Kiitos!