maanantai 19. huhtikuuta 2010

Tuhti englantilainen / irlantilainen aamiainen nälkäisille

Irlantilaisen aamiaisen sisältö herätti paljon kysymyksiä, joten tässä teille faktaa tuosta, ai niin herkullisesta ja voi niin epäterveellisestä paheestani. Käykääpäs tässä vaiheessa nappaamassa jääkaapista jotain suuhun, sillä muuten voi ruveta nälkä kurnimaan vatsassa. Tai sitten se toinen vaihtoehto on, että pelkkä ajatuskin pekonista ja kananmunista saa vatsan vääntämään. En loukkaannu ollenkaan, jos joku lukijoista haluaa siirtyä johonkin toiseen blogiin, mutta tulkaa huomenna takaisin.

Itse en suinkaan rakastunut englantilaiseen aamiaiseen heti "ensi tapaamisella". Täytyy sanoa, että esireagtioni oli edessä olevan lautasen tuijotus ja mielessäni mietiskelin, että onko tuota pakko syödä. Sitten kuulin korvissani äidin opetukset: "kaikkea pitää ainakin maistaa..." Hitaasti, mutta varmasti alkoi ensin englantilainen aamiainen maistumaan.

Sisältöön ei tullut minulla mitään muutosta maanvaihdoksen takia, mutta kun Irlannissa asustan niin pakkohan täällä on puhua irlantilaisesta aamiaisesta. Englantilainen kalskahataisi pahasti korvaan...

Meillä lautaselta löytyy seuraavaa:

 1. Paistettu kananmuna, munakokkelia tai upotettu muna
 2. pekonia (yleensä savustettua)
 3. makkaraa (tätä ei voi syödä raakana, vaan se pitää paistaa ja hyvin)
 4. herkkusieniä
 5. paistettuja tomaatteja tai purkkitomatteja lämpimänä tietysti
 6. papuja tomaattikastikkeessa
 7. paahtoleipää
 8. tuoremehua tai teetä

Meillä miehet lisäävät tähän vielä

 9. valkoista tai mustaa puddingia (mustaa makkaraa muistuttavaa) - irlantilainen erikoisuus

 Ja jos tällä ei täyty, niin sitten voi listä vielä Hash brownia (peruna"kakku" tai miten tuon nyt kuviaisi).

Nälkä lähtee, mutta meillä tälläinen tuhti aamiainen/lounas syödään vain joskus viikonloppuisin. Yritämme tehdä aamiaisesta edes vähän kevyemmän, syömällä upotettuja munia ja grillaamalla pekoonit ja makkarat sekä tomaatit ja herkkusienet.

Maistuis varmaan teillekkin!


Kuvan "varastin" netistä.


24 kommenttia:

  1. Yami! Kuulostaa hyvalta. Tulen ensi viikonlopuna teille aamiaiselle, jos vaan lennot alkaa.

    VastaaPoista
  2. Ei ihan mun makuun,mutta varmaankin tuolla lähtee nälkä;D

    VastaaPoista
  3. Minäkin opin Englannissa syömään tuon 'hieman tuhdin' aamiaisen ja hyvällä ruokahalulla, samoin opin marmeladipaahtoleipään, njam. Ei tulisi kotona mieleen kumpikaan. Lihoinkin siellä sitten hyvään alkuun...

    VastaaPoista
  4. Anu: Tervetuloa! Jos et pääse lentäen, niin vuokraa vaikka paatti.

    Yaelian: Ymmärrän sinua oikein hyvin, jos ei maistu. Ei mikään kevytversio.

    Sirokko: Näiden aamupalojen kanssa saa kyllä olla tarkkana. Meillä meihet voivat syödä mitä vaan ja kuinka paljon, mutta minä en voi. Vyötäröstä heti näkee, että on taas popsittu makkaraa!
    Milloin ja missä asuit Englannissa?

    VastaaPoista
  5. Mun mielestä englantilainen aamiainen oli ainoa hyvä ruoka aikanaan Englannissa. Hashbrowneista en kyllä välitä, niistä tulee mieleen kamalan lihava amerikkalainen mies, joka kyynärpäät pöydällä söi ketsupin kanssa aamiaiseksi valtavan annoksen. Ei tarvinnut ihmetellä, mistä oli saanut kilot kroppaansa.

    VastaaPoista
  6. Voi miten ihana aamiainen! Nam:)

    VastaaPoista
  7. Liian rasvainen meikalaiselle,mutta nalka lahtee varmasti.Ja eikös pekoni ole sianlihaa,jota me emme kayta.
    Varmaan on ainakin miespuolisten mieluinen aamianen.

    VastaaPoista
  8. Söin viimeksi tällaisen Dublinin kentällä kun odotin lentoa kotiin, vuosi oli 2007. Tai papuja en syönyt. Oli kamala nälkä ja pitkä päivä koneenvaihtoineen edessä. Nyt keväällä Englannissa käydessäni söin ihanaa bioaamiaista b&b:ssä, tarjolla olisi ollut myös englantilainen aamiainen.

    VastaaPoista
  9. Allu: Joo, ei englantilainen ruoka ole kovin eksoottista, MUTTA siellä voi syödä muiden maiden erikoisuuksia. Irlannissa syödään mielestäni parempi laatuista ruokaa.
    Hashbrowneista en tykkää minäkään.

    Ebrufin: Tulepas jokus käymään, niin teen sinulle herkullisen kaloripommin!

    Sateenkaari: Pekooni on sianlihaa, ja sianlihaa on myös makkaroissa. Sinulle tarjoakin sitten kasvisversion. Miehelle ja pojille maistuu irlantilainen aamiainen hyvin. Ja valitettavasti myös minulle.

    Helena: Tyhjään vatsaan tuollainen aamiainen on liian raskas. Me yleensä tehdään se vasta vähän myöhemmin. Kuittaa samalla lounaan. Meillä syödään pikkunälkään usein papuja paahtoleivällä. Pojista erittäin hyvää! Seuraavalla kerralla papauja vaan rohkeasti haarukkaan!

    VastaaPoista
  10. Uuuh ja aaah! Ei kaiken elamassa tarvitse olla aina niin kevytta!

    Meilla ei myoskaan syoda sianlihaa, joten pekoni ja makkarat on yleensa korvattu joko soijatuotteilla tai vastaavilla halal-tuotteilla. Mutta ihan yhta hyvaa :) Ja taalla ei myyda Heintzin tomaattipapuja, nehan on ne parhaimmat mun mielesta! Pavut by the way, on tosi terveellisia ;)

    Ma en oikeesti ymmarra miksi niin monet arvostelee brittiruokaa negatiivisesti. Ok, joku fish&chipsit on aika epaterveellista, mutta niin on Hesen ruuatkin. Mutta jos vertaa perinteista britti-ruokaa perinteiseen suomalaiseen ruokaan niin aika samoista aineksista ne tehdaan. Juureksia, perunaa ja lihaa tms. Esim tuo sun edellinen postaus shepherd's pie... Sehan on ihan verrattavissa perunamuusiin, jauhelihakastikkeeseen ja pakastevihanneshoystoon suomalaisittain.

    VastaaPoista
  11. Aika tuttuja aineksia on sinun aamiaispöydässä. Ja tuhtia tavaraa... Harvoin tuollaista aamupalaa ehtii värkkäämään! Ellei viikonloppuisin.
    Meillä on yleensä turkey bacon. Mitäs siinä paketissa lukikaan 65% less fat...
    Sitten on pancakes tai waffles, itse kyllä tykkään kunnon paahtoleivästä ja marmua päälle. Lapset pitävät muroista. Keitettyjä kananmunia.

    Vaan näillä leveyksillä hitti on breakfast tacos joita voi käydä ostamassa. Meillä käy yksi nainen niitä kauppaamassa työpaikalla. Scrambled eggs ja sen kaverina perunoita, papuja, riisiä, pekonia,etc. (yleensä pari sekoitusta noista) meksikolaiseen tyyliin käärittynä tortilla leipään. Sitten kirpeää salsaa päälle, elikä chilikastiketta jossa on tomaattia, sipulia, valkosipulia, cilantroa mitä nyt onkin siihen sekoitettu.
    Aah... kyllä tacoilla lähtee käyntiin ihan mukavasti.
    Parhaat tacot sain Mexico Citysta katukeittiönaiselta. Vieläkin niitä muistellaan miehen kanssa. :)
    Miten ruokaan voi liittyäkin niin paljon tunteita!

    VastaaPoista
  12. Eryah: Minua ihmetytti Englannissa se, että lasten ruoka (tea) oli monessa perheessä niitä samoja kananugetteja ja kalapuikkoja ranskalaisilla. Vahemmat saattoivat laitaa itselleen myöhemmin todella maukkaan päivällisen, mutta lapset söivät aina sitä samaa.
    Onneksi Jamie Oliver kiinnitti huomiota koulujen lounaisiin. Meillä toinen pojista aloitti koulun Englanissa ja heidän piti viedä joka viikko rahaa hedelmiä varten. Hyvä idea. Sitten sai joka päivä valita, minkä hedelmän söi.

    Lissu: Breakfast tacos kuulostaa hyvältä.
    Ihan tulee nälkä pelkästään kirjoitustasi lukiessa. Minä syön viikolla murot vasta töissä!

    VastaaPoista
  13. No tuo on kylla totta, mutta jalleen kerran syyttava sormeni osoittaa niita vanhempia kohtaan, eika niinkaan brittilaista cuisinea ;)
    Ja tuo pikaruoka taitaa olla siis tuon uudemman sukupolven ongelma, mutta samaan suuntaan mielestani ollaan menossa jokapuolella maailmaa, jopa Suomessa.
    Positiivinen asia on, etta briteille on mielestani helppo tehda ruokaa, vaikka sita ihan suomalaista juttua. Tykkaavat aina, kun on niin "kotoisaa".

    Jamie Oliver on ihan ykkonen!

    VastaaPoista
  14. Irlantilainen aaminainen on namnam! Omat suosikit on hyva pudding ja poached eggs. Niin ja pavut! Onhan se epaterveellista, joten me nautitaan yleensa vain viikonloppuisin ja ei tietenkaan joka viikonloppu. :) Mika irlantilaisessa ruokailussa on mun mielesta outoa on se etta lasagnen kanssa tarjoillaan ranskiksia. Itse olen tottunut etta lasagne syodaan salaatin ja ehka leivan kanssa. Ja aina valilla kadehdin suomessa opiskelijoita joilla on mahdollisuus valita terveellinen ja HALPA lounas koulussa. Maynoothin yliopiston kanttiinihan paloi poroksi ja ennen kyseista tulipaloa ei se taso silti ollut kauhean korkea...Nyt ostan leivan ja pussin sipseja lounaaksi kun ei oikein muuta ole tarjolla!

    VastaaPoista
  15. Pekoni on törkeen hyvää, etten sanois, että lempilihani :D, mutta sattuneista (lihottavista) syistä en voi sitä syödä montaa kertaa vuodessa.

    SLURPS.

    VastaaPoista
  16. Eryah: Totta, eiväthän ne lapset ruokaa osta ja laita vaan vanhemmat. Englannissa on helppo olla laiska ruoanlaittaja, sillä eineksissä on vara mistä valita. Ne Waterosen, M&Sn ja Sainsburyn hyllyt... Brittiruoka on sellaista tuhtia kotiruokaa, ja ihan hyvin minulle maistui.

    Ansku: Samaa, ranskalaisten ja perunamuusin lisäämistä, lisukkeeksi ruokaan kuin ruokaan olen minäkin monesti ihmetellyt. Salaattit eivät todellakaan ole tämän maan erikoisuus.
    Enkä ymmärrä sitäkään, että voileivän (ja perunalastupussin) voimin pitäisi jaksaa koko päivä. Sitten loppupäivän napsii suklaapatukoita, kun on niiiiin nälkä. Tiedotusvälineissä taivastellaan sitten esim. koululaisten ylipainoa...

    Natajale: Grillaamalla pekoninsiivut hijennän omantuntoni. Rasvaista, mutta todella hyvää. Tänään laitoin pekonia patongin väliin. Kyllä maistui.

    VastaaPoista
  17. Yammee! :))
    Satunnaisina "morning after the night before" aamuina tuo on poikaa!! Meillä on seassa vielä papuja tomaattikastikkeessa, tosin puddingit jää lautaselta pois, vaikka ei ne niin pahaa olekaan mun mielestä, kuin miltä kuulostaa! :)

    VastaaPoista
  18. No nyt näyttää tutulta tuo aamiainen (siis sellaiselta, millaiseksi miellän englantilaisen aamiaisen). Ei siis omassa päydässäni, en ole aamiaisihminen. ;)

    Reissasimme joskus vuosia sitten autolla Englannissa ristiin rastiin ja usein pikkuhotelleihin sisältyi aamiainen - aika riisuttu versio tosin. Mutta munaa piti olla ja papuja :D Itse söin usein sitten jogurttia ja mysliä. Onneksi niitä oli saatavilla.

    VastaaPoista
  19. Minä olen täydellisen rakastunut saksalaisiin aamiaiasiin. Ne on just ku mulle tehdyt. Mutta koska tarkoitus on palata kokemaan Irlantia vähän lisää, olen yrittänyt sisäistää tuota 'juttua';-) Valitsen siitä munakokkelin, paahtoleivän, teen ja tuoremehun. Mies kyllä syö sitä mustaa makkaraakin...onhan hän Nokialta. Hän muuten aina työmatkoilla Englannissa haluaa nimenomaan tuon perinteisen aamiaisen, vaikka kotona on hyvinkin tarkka rasvasta etc.

    Ai, huomasin, että Elegia tuossa kirjoitti,että joguttiakin saa, sehän on sitten jo hienoa. Syön kotona aamiaiseksi jogurttia ja hedelmämysliä.

    Pitääpä tulla kokeilemaan;-)

    VastaaPoista
  20. Minä olen vähähiilihydraattisella ruokavaliolla terveyssyistä, joten tuollainen aamiainen kelpaa oikein hyvin ;). Tosin pekonin jätän väliin kun en punaista lihaa syö ja leipää en syö koskaan. Yleensä kiireessä paistan pari-kolme munaa ainakin ruokalusikallisessa voita, paprikaa ja tomaattia joukkoon ja namnam! Runsasrasvainen aamiainen (niin kuin runsasrasvainen ruoka ylipäätään) pitää nälkää 5-6 tuntia!! Olen myös laihtunut kivasti, vaikka se ei varsinainen tarkoitukseni olekaan. Ja ennen kuin kukaan huolestuu niin veriarvot yms ovat kunnossa, sillä mitä vähemmän syön rasvaa, sitä huonommin voin ;).

    VastaaPoista
  21. Joskus hamassa nuoruudessa asuttiin Bristolin liepeillä, piti jäädä sinne mutta muutettiinkin Ranskan kautta tänne. Elämä vie. Ruoka ei silti ole yhtään vähemmän rasvaista..

    VastaaPoista
  22. MaaMaa: Eli siis selkosuomella: krapupanparannusaamiainen! Ajattele, Pariisissa joudut vain naukkaamaan kuivaa patonkia...
    Puddingit jätän minäkin suosiolla pois.

    Elegia: Olen syönyt kasvisversion. Siinä oli myös maissia ja hashbrowneja. Nälkä lähti silläkin. B&Bn aamiainen on perinteisesti tämä kaloripommi. Onneksi sait jotain kevyempää.

    Leena: Alotappas papujen syönti. Minulla meni monta vuotta ennen kuin opin niitä syömään. Nyt pavuton Irish Breakfast tuntuu jotenkin vajaalta.
    Ymmärrän miestäsi, sillä kun aamulla tankkaa kunnolla, ei tarvitse syödä kolmioleipiä ja perunalastuja (englantilainen lounas)!

    Athelas: Joo IBllä kyllä pärjää pitkään.

    Sirokko: Kummassa viihdyit paremmin Englanissa vai Ranskassa?

    VastaaPoista
  23. Krapula-aamiainen :)

    Jokapäiväisenä aamiaisena ei kyllä uppoais. Yleensä riittää pala leipää ja kuppi tai kaksi kahvia.

    VastaaPoista
  24. Kenza: Jos irlantilaisten krapula tuolla taltuu, niin pitää se uskoa.
    Minultakin jää usein aamupala väliin. Töissä sitten endin syödä ja juoda teetä.

    VastaaPoista

Jätä kommentti. Kiitos!